Peste 450 de personalități cu vederi pro-UE din mediul academic și instituțional, reprezentanți ai societății civile și ai comunității de afaceri au semnat un apel adresat comunității europene pentru un răspuns comun la amenințarea noului coronavirus

Noi, cetățenii europeni, înțelegem că epidemia Covid-19 este o amenințare comună, care poate afecta o țară mai devreme decât alta, dar, în cele din urmă, ne va afecta pe toți și ne poate afecta viața de zi cu zi și economia aproape ca un război.

Noi, cetățenii europeni, suntem îngrijorați și speriați de această amenințare; ba chiar mai mult de cacofonia, egoismul și de abordarea pe termen foarte scurt, distructivă ale diferitelor răspunsuri naționale necoordonate; de lipsa de viziune a liderilor noștri naționali, care pretind că nu știu că interdependența noastră necesită un răspuns european unic, cu măsuri stricte de limitare a pandemiei și un plan la nivelul întregii Uniuni pentru relansarea ulterioară a economiei europene.

Noi, cetățenii europeni, denunțăm că actuala UE este o Res Publica incompletă, fiind din acest motiv nepregătită pentru a face față acestei provocări, cu competențe și puteri reduse pentru a face față pandemiilor. Salutăm decizia rapidă a Comisiei de a pune la dispoziție 25 de miliarde de euro și a oferi statelor membre flexibilitatea financiară pentru a confrunta această amenințare. Poate este maximum pe care îl poate face Comisia, dar nu este suficient.

Solicităm Comisiei Europene și Parlamentului European să propună și guvernelor naționale să adopte (începând cu ședința Eurogrupului din 16 martie și cu viitorul Consiliu European extraordinar, care urmează să fie convocat ulterior) următoarele măsuri urgente, folosind și clauza pasarelă din Tratatul de la Lisabona și dispoziții simplificate de revizuire a tratatului:

1. Faceți din sănătatea publică și din lupta cu epidemiile competențe concomitente ale UE, supuse procedurii legislative obișnuite, și oferiți Comisiei puteri extraordinare pentru a coordona răspunsul la epidemii, așa cum ar trebui să facă un guvern federal.

2. Extindeți domeniul de aplicare al Mecanismului european de stabilitate pentru a finanța consolidarea imediată a sistemelor de sănătate europene și naționale pentru a face față pandemiilor, care amenință viața cetățenilor europeni și, prin urmare, și stabilitatea economică și financiară a UE.

3. Abolirea prevederii echilibrului bugetar obligatoriu pentru UE și crearea unui activ sigur al UE care să fie emis pentru a finanța un plan la nivelul Uniunii pentru promovarea redresării economice și a coeziunii sociale a UE în timpul și după urgență.

4. Transferați problemele fiscale către procedura legislativă obișnuită și oferiți UE puteri fiscale pentru a institui noi resurse proprii - cum ar fi taxa pe carbon (și tarifele pe carbon), impozitul digital, impozitul pe tranzacțiile financiare - pentru a finanța bugetul UE (sau Instrumentul bugetar al zonei euro, dacă decizia ar putea fi luată numai la nivelul zonei euro).

5. Aprobați imediat următorul Cadru financiar multianual, mărind bugetul până la cel puțin 1,3% din PNB al UE, așa cum a solicitat Parlamentul European, pe baza structurii actuale a finanțării bugetare; și cu prevederea de a se putea ajunge la 2% cu noile resurse proprii, pentru a asigura furnizarea de bunuri publice cruciale la nivelul întregii UE.

6. Transformați Conferința planificată privind viitorul Europei într-o convenție europeană pe deplin, pentru a redacta un nou Pact Constituțional în rândul cetățenilor UE și a statelor membre.


Noi, cetățenii europeni, credem că aceasta este ora definitorie pentru UE. Percepția socială a UE va fi modelată în următorii ani de răspunsul la această criză. Acesta este momentul pentru a demonstra că UE este o comunitate de valori cu un destin comun, puntea de legătură a cetățenilor și a statelor membre în contextul unei lumi turbulente, și în fața amenințărilor politice, economice și de sănătate globale. Este timpul pentru pași comuni îndrăzneți pentru a depăși frica. E timpul pentru unitate europeană, nu pentru diviziuni pe linii naționale.

Toți cetățenii europeni sunt invitați să semneze acest apel, disponibil în mai multe limbi pe pagina http://www.cesue.eu/en/appeal.html. Apelul a fost promovat de filozofii Roberto Castaldi și Daniel Innerarity și este semnat de peste 400 personalități din UE și chiar din alte state.