Prinsă pe picior greșit de pandemia de COVID-19, UE începe să se trezească la realitate, mai ales la nivel de discurs. Toți mai mulți lideri europeni fac apel la solidaritate și la sprijinirea Italiei și Spaniei,cele mai afectate de noul coronavirus.

”Europa își va recăpăta forța”, e titlul unui articol de opinie al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmis în weekend. 

 

”Ceea ce văd astăzi în Europa ne arată calea de urmat și mă umple de mândrie. Viitorul Europei sunt medicii polonezi care sar în ajutorul Italiei. Sunt cehii care trimit 10 000 de măști Spaniei și altor țări. Sunt avioanele care transportă bolnavi din nordul Italiei către spitale din estul Germaniei sau trenurile care duc bolnavi în țări învecinate, unde sunt disponibile paturi de terapie intensivă. Sunt bulgarii care le trimit echipamente de protecție austriecilor și austriecii care le trimit măști italienilor. Este prima rezervă europeană comună de echipamente medicale sau sunt ventilatoarele și kiturile de testare achiziționate în comun de aproape toate țările, de la România la Portugalia, și care urmează să fie trimise Spaniei, Italiei și altor țări...Cu fiecare dintre aceste acte de solidaritate, Europa se ridică puțin mai mult. Și nu am nicio îndoială că Europa își va reveni rapid. Unită”,

 

a subliniat lidera CE, enumerând și măsurile luate de Bruxelles pentru a sprijini economiile statelor membre. 

Articolul complet, aici.

"Avem nevoie de manifestarea clară a solidarității europene în pandemia de coronavirus”, au scris și miniștrii germani de externe, Heiko Maas, și de finanțe, Olaf Scholz, într-un articol de opinie publicat luni în mai multe publicații din Italia, Franța, Grecia și Spania.

Maas și Scholz au propus folosirea Mecanismului European de Stabilitate (ESM), care ”permite deja statelor din Zona euro să împrumute capital împreună în aceleași condiții favorabile”.

"Pentru Italia, aceasta ar însemna o injecție de capital de 39 de miliarde de euro, iar pentru Spania - de 28 de miliarde de euro", au spus cei doi oficiali germani, adăugând că acești bani ar trebui să fie utilizați pentru toate cheltuielile necesare pentru combaterea COVID-19.

Mecanismul european de stabilitate e un vehicul de finanțare și reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale strategiei Zonei euro de apărare contra crizelor. 

Germania a refuzat alte măsuri propuse pentru a ajuta Italia și Spania, respingând ferm ”obligațiunile corona”, alături de Olanda. 

Articolul celor doi miniștri a fost publicat cu o zi înainte de videoconferința miniștrilor de finanțe din Zona euro (Eurogrup), însărcinați de șefii de stat și de guvern să vină cu soluții.

Într-o ședință pregătitoare, reprezentanții permanenți la Bruxelles ai statelor membre au discutat pe 1 aprilie despre ESM și despre fondul de garantare a BEI în valoare de 25 de miliarde de euro, potrivit unui draft consultat de EurActiv.com. 

Haga și Viena doresc condiții mai stricte pentru împrumuturile acordare statelor afectate de noul coronavirus, în cadrul ESM.

Apel la un Plan Marshall pentru Italia și Spania

Foștii miniștri germani de externe Joschka Fischer (Verzi) și Sigmar Gabriel (SPD) au cerut Guvernului condus de Angela Merkel (CDU) un ”Plan Marshall” pentru Italia și Spania.

Într-un articol publicat de Handelsblatt și Tagesspiegel, Fischer și Gabriel scriu că ”Italia și  Spania nu vor uita sute de an dacă Europa și, în special, noi, germanii, îi vom lăsa baltă acum. Și exact asta facem în momentul acesta”. 

Un apel la ”mai multă solidaritate” și ”mai multă integrare financiară” au lansat și președintele Adunării Naționale a Franței, Richard Ferrand, și liderul Bundestagului, Wolfgang Schäuble, într-un articol de opinie publicat luni în Frankfurter Allgemeine Zeitung și Le Figaro.

Ce vrea Spania?

Și premierul spaniol, Pedro Sanchez, a recurs la un articol de opinie publicat în mai multe ziare, printre care La Repubblica din Italia și Frankfurter Allgemeine Zeitung din Germania, pentru a comunica doleanțele Spaniei înainte de reuniunea Eurogrup.

El a cerut o intervenție fiscală ambițioasă a UE, inclusiv o punere în comun a datoriilor, dar șeful de cabinet al Angelei Merkel a precizat poziția cancelarului german în privind ”obligațiunilor corona” a rămas neschimbată.