După ce Laura Codruța Kovesi a cerut mai mulți bani de la bugetul UE pentru instituția pe care o conduce, mai mulți europarlamentari fac demersuri pentru ca Parchetul European să primească fonduri sporite.

„Am cerut oficial mai multe fonduri în Bugetul UE pentru funcționarea noului Parchet European”, a scris pe Facebook eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European.

Mureșan a explicat că UE are nevoie de un buget mai mare pentru investiții în autostrăzi, școli, spitale, dar și în protecția mediului, siguranța cetățeanului, cercetare și inovare, iar „o soluție pentru creșterea resurselor Uniunii Europene este combaterea mai eficientă a fraudei cu fonduri europene”.

„De aceea am înființat Parchetul European (EPPO) care va deveni funcțional anul acesta sub conducerea procurorului-șef european, Laura Codruța Kövesi”, susține Siegfried Mureșan.

În această săptămână ar fi trebuit să aibă loc la Bruxelles o conferință chiar pe tema bugetului Parchetului European, dar a fost anulată din cauza măsurilor luate de legislativul UE în contextul epidemiei de coronavirus.

„Din păcate, bugetul propus și numărul de angajați sunt mult subdimensionate, ceea ce ar putea provoca dezamăgiri în ce privește funcționarea acestei instituții vitale”, se arăta în comunicarea organizatorilor (patru europarlamentari, doi de la Renew Europe, unul de la Verzi și unul de la PPE).

Laura Kovesi, șefa Parchetului European, a cerut încă din urmă cu câteva luni o suplimentare a bugetului și urma să ia cuvântul și în cadrul conferinței de marți. „Am fost invitată să particip la conferința de mâine (marți n.r.) și să prezint stadiul pregătirilor pentru începerea funcționării EPPO. În prezent suntem în procesul de consultare cu cele 22 de state membre participante la EPPO pentru a stabili numărul de procurori europeni delegați, care vor funcționa în fiecare stat membru, precum și măsurile care au fost luate de statele membre pentru a adapta Regulamentul EPPO la legislația internă”, a declarat Kovesi pentru G4Media.ro.

Europarlamentarul Ramona Strugariu (Renew Europe), care era unul dintre organizatorii conferinței, a explicat că fișa bugetară stabilită inițial pentru instituție prevedea o intrare treptată în funcție a Parchetului European, cu un număr mai mic de cazuri la început și atingerea unei „viteze de croazieră” în 2023, cu puțin sub 1000 de cazuri pe an.

„Planificarea bugetară prevedea pentru 2020 un număr de doar 29 de posturi pentru Parchetul European, din care 25 personal de sprijin (administrativ, resurse umane, IT). Pe lângă, acestea vor fi 22 de procurori europeni (unul din fiecare stat membru participant) și procurorul șef”, a declarat Strugariu pentru G4Media.ro.

De altfel, eurodeputații USR-PLUS au militat și anul trecut pentru majorarea bugetului pentru 2020 al Parchetului European, pentru ca acesta să devină funcțional încă din acest an.

Dar Kovesi a estimat o activitate mult mai intensă pentru instituție și a cerut Parlamentului European un buget mai mare. „În primul rând, din principiu, Parchetul European nu poate activa ca o agenție de reglementare, să înceapă de la zero și să-și sporească treptat activitatea. Parchetul este un oficiu de procuratură, deci trebuie să respecte principiul legalității, legislația penală din statele membre participante și drepturile fundamentale ale persoanelor implicate în anchetele penale. Apoi trebuie să sporească nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE”, spunea Kovesi în urmă cu o lună în fața Comisiilor pentru libertăți civile (LIBE) și control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.

Ca urmare, Kovesi a solicitat o suplimentare a bugetului și a numărului de angajați, estimând că va avea de anchetat peste 3.000 de cazuri în primul an.

„Dacă vrem să combatem frauda cu fonduri europene și să folosim mai eficient fondurile europene, aștept ca guvernele statelor membre și Comisia Europeană să aloce un buget adecvat instituțiilor responsabile de protejarea banilor europeni. Cu cât EPPO este mai puternic, cu atât va ancheta mai bine frauda cu fonduri europene. Cu cât le vom veni mai bine de hac celor care fraudează fonduri europene, cu atât vom avea mai multe fonduri pentru oamenii cinstiți”, susține Siegfried Mureșan.

Estimările din 2017 stabileau bugetul pentru Parchetul European la 8 milioane de euro în 2020 și 13,2 milioane de euro în 2021.