Aproape jumătate dintre canadieni susțin aderarea la UE

Canada ar putea mai degrabă să ia în considerare aderarea la UE decât să devină cel de-al 51-lea stat american, așa cum tot declară Donald Trump. Un nou sondaj arată că 46% dintre canadieni ar sprijini aderarea la UE.
În timp ce președintele SUA vorbește în mod repetat de transformarea Canadei în cel de-al 51-lea stat american, canadienii caută noi alianțe. Un nou sondaj realizat de Abacus Data arată că aproape jumătate dintre canadieni ar sprijini aderarea la UE, 29% ar fi împotrivă și 25% sunt indeciși.
Aderarea la UE stârnește mult mai mult entuziasm decât pentru planurile lui Trump pentru Canada, care sunt susținute de doar zece la sută dintre canadieni.
Sondajul a fost realizat înainte ca Trump să-și pună în aplicare planurile de a impune tarife punitive vecinului său din nord. Situația actuală ar putea reduce și mai mult sprijinul pentru aderarea Canadei la Statele Unite.
Sprijinul pentru aderarea la UE este chiar puțin mai mare în rândul canadienilor decât în rândul britanicilor. În ianuarie, un sondaj a arătat că 45% dintre britanici sunt în favoarea aderării la UE – o diferență care se află în marja de eroare.
Întrebată de Euractiv dacă Canada ar fi eligibilă pentru aderarea la UE, purtătoarea de cuvânt a Comisiei UE, Paula Pinho, a răspuns: "Suntem onorați de rezultatele unui astfel de sondaj".
"Ele arată cât de atractivă este UE. Ele arată că o proporție foarte mare dintre cetățenii canadieni apreciază UE și valorile acesteia".
Pinho nu a exclus direct perspectivele europene ale Canadei, dar a subliniat că "există criterii în tratate care prevăd ce presupune o cerere și aderarea".
Ce spun tratatele europene?
Tratatele europene prevăd că orice stat european care respectă valorile europene poate solicita aderarea la Uniune.
Cu toate acestea, ele nu definesc ceea ce constituie un stat european, lăsând la latitudinea Comisiei și a actualelor state membre să tragă linia.
În trecut, țărilor din afara Europei continentale li se permitea să solicite și chiar să adere la Uniune.
În 1999, Turciei, al cărei teritoriu se află în mare parte în Asia de Vest, a primit statutul de candidat, un pas important spre aderare – deși discuțiile au fost întrerupte de ceva timp.
Cipru, care se află în întregime în Asia de Vest, s-a alăturat în 2004 împreună cu țări din fostul bloc comunist.
Dar și geografia are limitele ei. Cererea Marocului din 1987 a fost respinsă pe motiv că nu este o țară europeană.
Comentarii