UE ar trebui să pună la dispoziție mai multe fonduri pentru a permite mișcarea mai rapidă a forțelor militare în Europa, susțin miniștrii apărării din patru state est-europene, membre ale blocului comunitar și NATO.

Marți, miniștrii de externe ai Bucureștiului Nouă, un grup de țări de la marginea estică a NATO - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria și România - se întâlnesc la Vilnius pentru a evalua unitatea membrilor inițiativei în ceea ce privește provocările de securitate de pe flancul estic al NATO, amintește EURACTIV.com.

Într-o scrisoare comună văzută de AFP, Letonia, Lituania, Polonia și România susțin că autoritățile din Bruxelles ar putea submina ambițiile UE prin reducerea finanțării pentru programul de „mobilitate militară” al Uniunii, una dintre prioritățile anunțate de Comisie, care include măsuri de mișcare rapidă a trupelor și echipamentelor militare în toată Europa în caz de conflict cu Rusia.

Apelul vine după ce cel mai recent „document tehnic” al Comisiei Europene privind bugetul UE pentru exercițiul financiar 2021-27 a propus un buget redus pentru programul spațial al blocului și a sugerat finanțare zero pentru programul de mobilitate militară.

Pe parcursul procesului de negociere, finanțarea propusă pentru mobilitatea militară a scăzut de la 6,5 ​​miliarde de euro în propunerea inițială a Comisiei, la 2,5 miliarde de euro în caseta de negociere a președinției finlandeze, la 1,5 miliarde de euro în propunerea președintelui Consiliului European, Charles Michel, la un potențial zero în ultimul document tehnic al Comisiei.

„Ambiția UE, de a deveni un actor mai puternic pentru a putea face față celor mai iminente riscuri pentru securitate, va fi în mod serios compromisă dacă mobilitatea militară este lăsată fără finanțări adecvate încă de la început”, subliniază miniștrii apărării din cele patru state, într-o scrisoare comună.