În timp ce instructorii strigă comenzi, zeci de studenți care participă la un program pilot al armatei cehe, menit să stimuleze numărul de înrolări, se târăsc prin pădure purtând puști de luptă și învață poziții adecvate de tragere.

La fel ca majoritatea fostelor state-satelit sovietice aflate acum în NATO, Cehia a ratat țintele de recrutare de ani de zile și s-a luptat să mențină nivelul de trupe. Acest lucru a lăsat unitățile armatei cu personal insuficient și incapabile să ajungă la o pregătire adecvată pentru luptă, odată cu invazia Ucrainei de către Rusia, la marginea Europei de Est, o reamintire clară a potențialei amenințări a Moscovei pentru regiune, relatează Reuters, preluată de EurActiv.com.

Aproximativ 80 de liceeni cehi au ales să-și petreacă o parte a verii învățând despre viața în armată în cadrul programului de pregătire de patru săptămâni care se desfășoară într-o zonă militară închisă, la 94 km vest de Praga.

Dar generalul Karel Rehka, șeful forțelor armate cehe, a numit sistemul actual nesustenabil.

El a declarat pentru Reuters că programul condus de Brigada a 4-a de desfășurare rapidă – o unitate de armată care operează la doar 50% din capacitate din cauza lipsei de soldați – le oferă studenților un gust al vieții în armată.

„Vrem să descurajăm orice potențial adversar în viitor”, a spus Rehka. „Dacă nu facem nimic în privința lipsei de resurse umane din armată..., poate însemna că nu vom putea să ne păstrăm pacea și să descurajăm orice potențial inamic”.

În 2021, cehii au atins 56% din obiectivul lor de recrutare, crescând la 85% în 2022, potrivit celor mai recente date ale armatei.

Cehii nu sunt singurii în această situație. Țările din estul Europei s-au luptat să înscrie noi soldați și să-i păstreze pe cei cu experiență într-o regiune în care Polonia, Ungaria, România și Slovacia au graniță cu Ucraina.

„Nu putem face nimic fără oameni – dacă modernizăm echipamentele și nu avem destui oameni competenți și oameni motivați, toți sunt bani irositi”, a spus Rehka.

Model la nivel european

Națiunile vest-europene din NATO se confruntă cu provocări similare. În iulie, Reuters a raportat că NATO va avea nevoie de între 35 și 50 de brigăzi suplimentare pentru a-și realiza pe deplin noile planuri de apărare împotriva oricărui atac asupra teritoriului alianței din partea Rusiei.

Dar problema afectează mai mult țările est-europene care au petrecut patru decenii sub dominație sovietică și au avertizat de mult timp despre amenințarea unei Rusii mai asertive sub președintele Vladimir Putin.

„De asemenea, vedem că probabilitatea unei agresiuni ruse împotriva noastră nu este imposibilă... în câțiva ani”, a declarat pentru Reuters fostul ministru adjunct al apărării ceh Tomas Kopecny, trimisul de la Praga pentru reconstrucția Ucrainei.

„Așadar, în cazul în care Rusia atacă, trebuie să știm că ne putem baza pe o anumită cantitate de soldați și capabilități”.

Guvernele au apelat la campanii de marketing digital, au crescut bonusurile de înrolare și opțiunile luate în considerare includ un decret al Ministerului ceh al Apărării, în vigoare de la 1 septembrie, care reduce cerințele medicale pentru soldații de carieră, rezerviști și noii recruți.

Dar, cu ratele șomajului scăzute în Europa de Est, o provocare majoră este convingerea tinerilor să se înroleze pentru mai puțini bani decât pot câștiga în sectorul privat.

„Avem provocări. Ele sunt legate de faptul că piața muncii de aici este foarte competitivă”, a declarat pentru Reuters generalul-maior Karol Dymanowski, prim-adjunct al șefului Statului Major General al forțelor armate poloneze.

Este nevoie de o nouă generație de soldați

În Polonia, oficialii guvernamentali și militari spun că ating obiectivele de recrutare, plănuind să mărească limitele de recrutare, dar criticii se întreabă dacă obiectivul de a construi o armată cu 300.000 de soldați este realist.

Cea mai mare țară din Europa de Est încearcă, de asemenea, să mărească cheltuielile pentru apărare la aproape 5% din PIB și a lansat recent o campanie de recrutare numită „Vacanțe cu armata”, care oferă pregătire militară de bază pentru cetățenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, timp de 28 de zile.

Dar datele Ministerului apărării arată că, în timp ce numărul recruților a crescut în ultimele cifre disponibile, un record de 9.000 de soldați profesioniști au părăsit serviciul în 2023.

În timp ce Dymanowski a spus că este un „proces natural”, colonelul Bogdan Sowa, șeful Direcției de Organizare și Recrutare din Statul Major al Poloniei, a explicat că există un grup considerabil care părăsește armata la doar câțiva ani de la începutul serviciului. „Încercăm să pregătim oferte mai atractive pentru ei, creând noi stimulente financiare”, a spus Sowa.

Armata Ungariei – care nu a publicat numerele de recrutare actualizate – a lansat o campanie media folosind panouri publicitare, reclame și un serial TV cu tematică militară care va fi difuzat până la sfârșitul anului 2024 pentru a găsi noi soldați.

În România, guvernul a început acțiunile de înrolare după ce datele recente ale Ministerului Apărării au arătat că 43% din posturile de ofițeri erau neocupate, împreună cu pozițiile a 23% dintre soldați și alte grade profesionale.

România are patru baterii de apărare antirachetă Patriot, dar doar două sunt operaționale, în timp ce guvernul a cumpărat un număr de avioane de luptă F-16, dar nu are suficienti piloți pregătiți pentru a le pilota.

„Trebuie să ne uităm la ce legi trebuie schimbate, nu numai în România, ci și în alte țări, pentru a stimula acești oameni (soldații în serviciu) să rămână”, a declarat o sursă din domeniul apărării pentru Reuters.

România și alte țări își pun speranța într-o nouă generație de soldați precum liceanul ceh John Dunka, care participă la tabăra de vară a armatei de lângă Praga și intenționează să se înroleze când va termina școala.

„Purtarea acestei uniforme include un sentiment de mândrie”, a spus Dunka, ținând în mână o pușcă de luptă Bren 2 descărcată în timp ce se afla într-o pauză de la exercițiile militare. „Cu tot ce s-a întâmplat în lume, mă bucur că pot participa la o tabără ca aceasta”.