Comitetul Economic și Social European (CESE) a decernat Premiul pentru solidaritate civilă Asociației Prematurilor pentru un proiect care a pus echipamente și aparate de protecție la dispoziția maternităților.

Proiectul depus de asociația din România se numără printre cele 23, din UE și din Regatul Unit, care au fost premiate pentru contribuția lor excepțională la combaterea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor sale dezastruoase. 

Fiecare câștigător a primit un premiu în valoare de 10.000 de euro.

CESE, un organism consultativ care reprezintă societatea civilă europeană la nivelul UE, a selectat Asociația Prematurilor ca fiind cel mai bun candidat român la premiu, declarând că acest proiect a fost un exemplu strălucit de admirabilă solidaritate în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Campania de strângere de fonduri a asociației a făcut posibilă donarea unei cantități impresionante de echipamente, menite să reducă riscurile de infectare în rândul personalului, al sugarilor și al părinților.

”Toate proiectele pe care le-am primit sunt dovada implicării altruiste a cetățenilor și a nivelului local, demonstrând contribuția enormă a societății civile la această luptă. Prin acest premiu, recunoaștem că, în aceste vremuri fără precedent, oamenii și organizațiile contează. Este o onoare să putem sărbători acest lucru împreună”, a declarat luni vicepreședintele CESE pentru comunicare, Cillian Lohan, în cadrul unei ceremonii virtuale de decernare a premiilor.

Ce a făcut Asociația Asociația Prematurilor din România?

Asociația a primit premiul în cadrul categoriei de proiecte axate pe tema ”Producție și distribuție de echipamente medicale”.

Tema a grupat proiecte care au produs și distribuit măști și articole de igienă, au transformat clădiri în spitale, au construit noi structuri medicale sau au achiziționat și donat medicamente și dispozitive tehnice.

La începutul pandemiei de COVID-19, Asociația Prematurilor din România a intervenit pentru a furniza echipamente esențiale de protecție pentru patru secții de maternitate din țară, astfel încât să se asigure siguranța personalului medical, a mamelor și a nou-născuților, mulți dintre aceștia aflându-se în terapie intensivă.

”Proiectul nostru este vital și vine în ajutorul comunității într-o perioadă extrem de dificilă, în care poate face diferența dintre viață și moarte. Rolul nostru, în calitate de adulți, este de a-i proteja chiar și pe cei mai mici pacienți din sistemul de sănătate. Acum, mai mult ca oricând, obiectivul nostru ar trebui să fie solidaritatea și empatia și ar trebui să rămânem proactivi pentru cei care au nevoie de ajutor. Acest premiu ne va ajuta în misiunea noastră”, a declarat președinta Asociației Prematurilor, Diana Gămulescu.

Alți candidați români care au concurat pentru premiul CESE au prezentat, de asemenea, proiecte de înaltă calitate. Printre acestea se numără inițiativa Solidar Social a Asociației Adi Hădean. Restaurantul său fiind închis, renumitul bucătar român, personalul și voluntarii săi au pregătit și distribuit mese calde medicilor, personalului medical, familiilor aflate în carantină și persoanelor în vârstă, potrivit unui comunicat.