Atitudinea conducerii Macedoniei de Nord ridică probleme de ordine juridică
"Nimeni nu va contrasemna aderarea la UE a unei țări candidate care se abate de la angajamentele sale și își deranjează vecinii care sunt deja membri ai familiei europene", a precizat vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.
„Primele semnale ale noii conduceri a Macedoniei de Nord ridică probleme serioase de ordine politică și juridică”, a spus Schinas, în intervenția sa din timpul prezentării la Târgul Internațional de Carte de la Salonic a cărții jurnalistului Stavros Tzimas, „Aspectele ascunse ale Problemei Macedonene", relatează Kathimerini.
Schinas a subliniat că în ultimii 20 de ani, după Summitul de la Salonic, UE a stabilit un cadru clar pentru integrarea europeană a Balcanilor de Vest, care continuă să fie principalul punct de referință pentru prezența UE în regiune.
„Aderarea Bulgariei și României în 2007 și a Croației în 2013 a demonstrat că această foaie de parcurs a dat roade. Faptul că acum toate țările din regiune au un statut oficial de preaderare demonstrează că orientarea europeană a Balcanilor este regula de bază și un angajament de neclintit. Orizontul geopolitic din ce în ce mai încărcat, retragerea Rusiei din guvernanța multilaterală, oscilațiile Turciei între arcul islamic și angajamentele sale occidentale și tentația populismului și a naționalismului în rândul unor lideri din regiune fac ca Europa să fie mai necesară și mai indispensabilă ca oricând.
UE rămâne – de departe – cel mai mare investitor în Balcani. Popoarele aspiră la un viitor european. Reglementările lor instituționale și legislative naționale se armonizează constant cu acquis-ul comunitar. Comunitățile numeroase ale diasporei balcanice în țările UE construiesc o punte peste divergențe și accelerează convergențele.
Fără îndoială, există încă obstacole semnificative în acest proces. Obstacole importante, adesea psihologice și populiste, dar nu de netrecut. Confruntarea continuă din Kosovo, marotele naționaliste ale noii conduceri de la Skopje și logica etnocentristă a Tiranei în probleme legate de statul de drept apasă greu asupra climatului alinierii europene a Balcanilor la UE.
În special, primele semnale ale noii conduceri a Macedoniei de Nord ridică probleme serioase de ordine politică și juridică. Mai este timp ca aceasta să părăsească înfundătura exacerbării naționaliste și a revizionismului. Sper că reacțiile unanime ale familiei europene și atlantice la primele lor declarații și acțiuni vor fi un prilej de reflecție pentru factorii de decizie de la Skopje.
Nimeni din UE nu este dispus să tolereze introducerea acestor moduri de gândire în UE. Nimeni nu va contrasemna aderarea la UE a unei țări candidate care se abate de la angajamentele sale și își deranjează vecinii care sunt deja membri ai familiei europene. Nicio regresie naționalistă sau populistă nu va fi tolerată într-o regiune care a avut nevoie de decenii pentru a depăși divizările adânci deschise de război și conflicte etnice.
Este un moment prea critic pentru a permite să se facă rabat de la sistemul european de guvernanță, bazat pe valori și de la arhitectura instituțională a UE. Astăzi, mai mult decât oricând în trecut, este urgentă o europenizare a Balcanilor, nu o balcanizare a Europei”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene.
SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii