Comercianții au anunțat că vor stabili prețul combustibilului de la mijlocul săptămânii. Ei au creat o oarecare surpriză, potrivit publicației maghiare Világgazdaság.

Potrivit blogului de monitorizare a prețului carburanților, prețurile angro la benzină și motorină nu se vor modifica de miercuri. Din toate acestea rezultă că, în ce privește prețurile medii, proprietarii de vehicule se pot aștepta la următoarele prețuri pe litru la benzinării: benzina standard 95 - 612 forinți (7,87 lei), motorina - 609 forinți (7,83 lei).

După ce vineri a fost luată o decizie extraordinară de preț, care a intrat în vigoare astăzi, prețurile peste medie vor fi valabile până joi la miezul nopții. Dacă nu va avea loc o altă decizie excepțională. Este important de subliniat că este vorba despre prețuri medii, față de care prețurile la stațiile de alimentare pot fi diferite cu câțiva forinți. Conform experienței, la stațiile de alimentare, benzina costă ușor mai puțin de 610 forinți (7,84 lei), în timp ce motorina este în jur de 605 de forinți (7,78 lei). În același timp, lângă autostrăzi, prețul pe litru este cu aproximativ 50 de forinți (0,64 lei) mai scump.

Prețurile combustibilului: s-a încheiat o serie lungă

În tot cazul, decizia de mai sus a pus capăt unei lungi serii de modificări ale prețului combustibilului în Ungaria. Acest lucru s-a întâmplat deja parțial vineri, deoarece doar prețul benzinei a scăzut, iar prețul motorinei a crescut deja. Înainte de asta, prețul combustibilului în Ungaria a scăzut din 22 aprilie, adică pentru mai bine de trei săptămâni.

Necontinuând de această dată, reducerea prețului combustibilului a fost întreruptă. Pe 17 aprilie, ziarul economic "Világgazdaság" a relatat că prețul mediu al benzinei standard 95 este de 650 de forinți pe litru (8,36 lei), iar motorina costă 647 de forinți pe litru (8,32 lei). Așadar, pe parcursul a trei săptămâni, prețul mediu al benzinei și al motorinei a scăzut cu câte 38 de forinți (0,49 lei) pe litru. Prin urmare, comercianții au redus prețurile temeinic, așa cum le-a cerut Guvernul.

În același timp este adevărat că de când Guvernul a anunțat miercurea trecută că nu va interveni pe piața carburanților, comercianții au încetat aproape spectaculos să reducă prețurile, cu toate că, potrivit unor specialiști, ar fi loc pentru reduceri suplimentare. În orice caz, până în acest an, respectiv din ianuarie până în prezent, prețul benzinei pe litru a crescut cu 82 de forinți (1,05 lei), iar prețul motorinei cu 43 de forinți (0,55 lei), 41 de forinți din aceasta pot fi atribuiți majorării obligatorii a accizelor din ianuarie.

Excluzând acest lucru, se pot observa 41 și 2 forinți în plus la benzină și, respectiv, la motorină. După creșterea prețului de aproximativ 40-90 de forinți (0,51-1,16 lei) pe litru, un rezervor de combustibil de 50 de litri costă acum cu 2.000-4.500 de forinți (25,71-57.85 lei) mai mult față de luna ​​decembrie a anului trecut.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA