Dacă ai între 16 și 30 de ani și un proiect cu dimensiune europeană, aplică la Premiul Charlemagne 2023 și poți câștiga fonduri pentru a dezvolta în continuare proiectul respectiv.

Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen acordă în fiecare an Premiul Charlemagne proiectelor realizate de tineri cu o puternică dimensiune europeană. Începând cu 2008 peste 4650 de proiecte au fost înscrise în această competiție.

Înscrierile pentru ediția 2023 sunt deschise până pe 2 februarie (23:59 ora Belgiei, 00:59 ora României).

Premiul

Trei proiecte câștigătoare vor fi alese dintre cele 27 de proiecte nominalizate de juriile naționale din fiecare stat UE. Premiul întâi este în valoare de 7.500 EUR, premiul doi 5.000 EUR, iar premiul trei 2.500 EUR.

Reprezentanții tuturor celor 27 de proiecte câștigătoare la nivel național vor fi invitați la ceremonia de decernare a premiului în Aachen, Germania.

Regulile

Proiectele trebuie să îndeplinească următoarele criterii pentru a fi luate în considerare:

Să promoveze buna înțelegere la nivel european și internațional;

Să încurajeze dezvoltarea unui sentiment comun de identitate și integrare europeană;

Să servească de model tinerilor europeni;

Să ofere exemple practice de cetățeni europeni trăind împreună ca o singură comunitate.

Calendar


2 februarie 2023: data limită de depunere a candidaturilor

Martie 2023: selecția câștigătorilor naționali

Dată ulterioară (urmează a fi stabilită): anunțul câștigătorilor europeni și ceremonia de decernare a premiului în Aachen

În 2022, premiul întâi a fost acordat Orquestra Sem Fronteiras [Orchestra Fără Frontiere] din Portugalia. Inițiativa promovează cooperarea transfrontalieră dintre Portugalia și Spania prin muzica tinerelor talente din ambele țări cu scopul reducerii inegalităților sociale și culturale.