Ministrul propus de interne a declarat joi la audieri că România e pregătită pentru un eventual flux de migrație din Turcia. Ministrul propus de externe a precizat că România e solidară cu Grecia și și-ar putea spori prezența în cadrul FRONTEX.

”Turcia a amenințat UE cu deschiderea frontierelor față de UE, în primul rând față de Grecia, pentru a permite migranților și refugiaților din Turcia să intre în Uniunea Europeană. Această situație a creat o stare de tensiune deosebită la frontiera dintre Grecia și Turcia. Grecia a luat măsuri pentru a împiedica intrarea migranților pe teritoriul grec, deci în teritoriul UE”, a afirmat ministrul propus de externe Bogdan Aurescu, întrebat de parlamentari de criza declanșată de Turcia.

Aurescu a declarat că la Consiliul Justiție și Afaceri Interne de miercuri de la Bruxelles, a fost adoptată o declarație politică în care se exprimă solidaritatea cu Grecia și cu alte state potențial afectate și ”se face apel la Turcia să nu utilizeze refugiații sau migranții în scopuri politice”. Declarația face apel și la respectarea acordului din 2016 dintre UE și Turcia cu privire la gestionarea situației migrației.

”Vom examina, fără îndoială, o sporire a prezenței noastre în cadrul FRONTEX”, a spus Aurescu, adăugând că va participa vineri la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe de la Zagreb, unde se va discuta despre situația din Siria și componenta de migrație.

Miercuri, ministrul de interne Marcel Vela a anunțat că România va trimite în Grecia 100 de corturi, 400 de paturi, 400 de saci de dormi, 400 de pături, 400 de saltele, 400 de perechi de cizme, 400 pelerine de ploaie, 800 de cearșafuri”: Ajutoarele sunt într-un cuantum de aproximativ de 25 de tone și o valoare de 1.050.000 de lei”.

"Voi sublinia importanța unității la nivelul UE de acțiune în primul rând, precum și importanța tratării cauzelor care au dus la această criză migratorie și anume conflictul din Siria, unde este nevoie de o dezescaladare, este nevoie de o soluție politică, este nevoie de identificarea celor mai importante mijloace pentru ca granițele UE să fie protejate și ca acest acord din 2016 între UE și Turcia să fie respectat", a explicat Bogdan Aurescu.

Ministrul propus la externe s-a referit și la prezentarea unei hărți la televiziunea de stat din Turcia, în care România apărea pe ruta migratorie, precizând că a fost luată legătura cu autoritățile turce prin intermediul Ambasadei Turciei la București: "Ne-am exprimat surprinderea față de apariția acelei hărți care indică și România pe ruta migratorie, care a fost prezentată la televiziunea de stat din Turcia”. 


 

Vela: România este pregătită pentru un eventual flux de migranți

La rândul său, ministrul propus la interne, Marcel Vela, a declarat că România este pregătită în acest moment pentru un eventual flux de migranți, existând o capacitate de cazare pentru migranți de 1.300 de locuri, cu posibilitatea extinderii până la 2.700 de locuri.

Vela a explicat că, în cazul apariției unui flux masiv de migranți, va fi pus în aplicare un document care stabilește măsuri pentru gestionarea situației, precum securizarea frontierei de stat și noi centre de cazare.

După audieri, Vela le-a spus jurnaliștilor că migranții n-au ca țintă România, țara noastră fiind doar una de tranzit pentru ei. În plus, drumul prin România e mai lung, așa că ruta preferată de ei e pe la sud de România.