În cadrul reuniunii informale de la Berlin, Bogdan Aurescu îi va informa pe omologii săi că România va contribui cu 100.000 euro pentru a sprijini jurnalismul independent și societatea civilă din Belarus.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 27-28 august 2020, la Berlin, la reuniunea informală în format Gymnich a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, informează MAE.

Agenda discuțiilor e centrată pe dosare importante de politică externă a UE. Astfel, vor fi abordate, în cadrul sesiunilor de lucru, situația din Belarus, relațiile UE-Turcia, inclusiv în contextul tensiunilor din Mediterana de Est, și relațiile UE-Rusia. De asemenea, miniștrii vor avea discuții pe tema impactului geopolitic al pandemiei de COVID-19 la nivel global prin raportare la rolul UE în plan internațional.

Potrivit MAE, miniștrii se vor concentra în special pe măsurile UE de sprijin pentru societatea civilă și cetățenii din Belarus, respectiv impunerea de sancțiuni.

”Situația din Belarus continuă să îngrijoreze în cel mai înalt grad și aici am în vedere inclusiv deciziile recente ale autorităților de a reține, în cursul zilei de ieri, membri ai Consiliului de Coordonare a opoziției și alți reprezentanți ai mișcării de protest. Aceste demersuri condamnabile ale puterii de la Minsk nu pot rămâne fără un răspuns adecvat din partea UE. Voi reitera în cadrul discuțiilor cu colegii mei europeni la Berlin susținerea pentru sancționarea celor vinovați pentru abuzurile comise în context electoral și post-electoral”, a declarat Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii din capitala germană.

Oficialii europeni vor dezbate cele mai bune metode de a susține concret societatea civilă, presa liberă și cetățenii din Belarus. În acest context, Aurescu îi va informa pe omologii săi că a fost demarată ”procedura pentru alocarea unei contribuții financiare voluntare în valoare de 100.000 euro din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară pe anul 2020, gestionat de MAE și de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), în scopul sprijinirii jurnalismului independent și a societății civile din Belarus”.

Tihanovskaia în Parlamentul European: În Belarus nu e o revoluție geopolitică, e una democratică

Mai mult pe EurActiv »