Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat luni, referindu-se la rezultatul alegerilor din Austria, că se poate trage ușor concluzia cu privire la impactul temei Schengen în acest context electoral.

"Vedem rezultatele alegerilor din Austria. Sigur, ca ministru de Externe, nu pot să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare. Cred că se poate trage ușor concluzia cu privire la impactul sau absența impactului folosirii temei Schengen în Austria, în această campanie sau în acest context electoral. De aici înainte, cred că cel mai important este să continuăm și să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja, un dialog constructiv pe care l-am declanșat cu Austria”, a declarat Bogdan Aurescu, citat de News.ro.

Acesta apreciază că ”este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja”.

”Reamintesc aici demersurile făcute la nivel de președinte, discuția pe care a avut-o cu președintele Austriei, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena, care a fost iarăși un gest de deschidere, care a fost apreciat de partea austriacă”, a mai declarat Aurescu.

Întrebat dacă rezultatul alegerilor din Austria poate schimba într-o oarecare măsură poziția guvernului de la Viena în privința țării noastre, Aurescu a răspuns: "Aceasta este o evaluare pe care cred că autoritățile de la Viena trebuie să o facă în primul rând după aceste alegeri. Repet, nu vreau să comentez foarte mult aceste rezultate, pentru că nu este potrivit din această poziție de ministru de Externe să fac acest lucru. Dar, după cum știți, noi am făcut toate gesturile de deschidere spre dialog constructiv. De asemenea, am arătat foarte clar că poziția României este una de susținere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene, măsuri care să combată migrația ilegală, să facă frontierele externe ale Uniunii Europene mai sigure chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, mai ales în ceea ce privește imigrația ilegală din Austria și lărgirea spațiului Schengen cu România și, respectiv, Bulgaria”.