Bogdan Aurescu a evocat luni, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din UE, importanța consolidării relației transatlantice, care este ”de importanță vitală”.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat luni la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurată prin sistem video-conferință. La reuniune a participat și secretarul de stat american, Mike Pompeo.

Reuniunea a prilejuit un dialog aprofundat pe tema cooperării transatlantice, cu accent pe modalitățile prin care poate fi exploatat întregul potențial al acesteia în dosare de actualitate, precum gestionarea efectelor pandemiei, relația cu China, Procesul de Pace în Orientul Mijlociu și Vecinătatea Estică, informează MAE.

Bogdan Aurescu a evocat importanța consolidării relației transatlantice, care este ”de importanță vitală”, și a transmis un mesaj de unitate și pragmatism, din perspectiva promovării intereselor comune și a conjugării eforturilor UE și SUA.

Șeful diplomației de la București a subliniat că România susține ferm parteneriatul transatlantic, UE și SUA făcând parte din aceeași comunitate de valori și de securitate.

Cu privire la situația statelor din Parteneriatul Estic, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru importanța menținerii prezenței consolidate a SUA, alături de UE, în zonele marcate de conflicte prelungite, inclusiv în ce privește dosarul transnistrean.

În cadrul discuțiilor cu secretarul de stat Mike Pompeo referitoare la Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea unei coordonări ”deosebit de apropiate” între UE și SUA.

Șeful diplomației române a menționat că recentul Plan de Pace propus de SUA reprezintă ”o contribuție importantă care ar putea conduce la o dinamică reînnoită pe calea procesului de obținere a stabilității și a unei păci durabile în Orientul Mijlociu”. Totodată, el a reamintit că România susține obiectivul obținerii unui acord de pace just, durabil și cuprinzător, bazat pe soluția celor două state, ca singură opțiune viabilă care răspunde aspirațiilor ambelor părți.

Aurescu a evidențiat că orice acțiuni unilaterale trebuie descurajate întrucât pot avea consecințe grave asupra securității regionale și internaționale, fiind importantă respectarea normelor relevante ale dreptului internațional.

În ceea ce privește China, ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la relevanța aspectelor legate de conectivitate, inclusiv atenția sporită acordată de România securității infrastructurii critice. În context, el ”a reliefat potențialul Inițiativei celor Trei Mări, ca un exemplu concret al parteneriatului transatlantic și al angajamentului constant al SUA”.

Potrivit MAE,secretarul de stat Mike Pompeo a apreciat ”în mod pozitiv poziționările României cu privire la rețeaua 5G și domeniul cooperării nucleare civile și a menționat sprijinul acordat de SUA pentru combaterea pandemiei de COVID-19 unor state membre UE, inclusiv România”.