Delegații ruși nu ar trebui să fie excluși de la participarea la viitoarea adunare a OSCE de la Viena, consideră ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg.

Parlamentari din 20 de țări OSCE au cerut Vienei să excludă diplomații ruși de la participarea la sesiunea plenară a OSCE, care va avea loc la un an de la invadarea Ucrainei de către trupele ruse.

Reuniunea are loc la Viena pe 23 și 24 ianuarie.

Toți membrii delegației ruse anunțați până acum se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, relatează publicația Der Standard, preluată de EURACTIV.

În calitate de gazdă a sediului OSCE, Austria trebuie să permită tuturor delegaților din toate statele participante să intre în țară, a declarat ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, care a regretat data întâlnirii, spunând că este „foarte nefericită”.

"Dar, în același timp, nu trebuie să uităm că avem nevoie de platforme (de discuție). OSCE nu a fost niciodată o organizație a celor care gândesc la fel”, a spus el într-un interviu acordat ORF duminică seara.

Orice relație și orice conversație cu Rusia este dificilă, "dar trebuie să continuăm discuțiile", a spus el.

"Pentru că la un moment dat - sperăm - să i se acorde din nou spațiu democrației".

Dintre țările care au cerut Austriei să interzică oficialilor ruși să intre în țară, Lituania a amenințat că va boicota întâlnirea dacă Austria nici măcar nu va lua în considerare apelul.

"Probabil că delegația noastră nu va putea să meargă și să stea în aceeași cameră cu oamenii care ar trebui judecați de un tribunal militar special, pentru că acești oameni sunt direct responsabili pentru începerea războiului”, a spus șeful delegației lituaniene, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, citată de LRT.

Referitor la posibilul boicot al Lituaniei, Schallenberg a spus că este "păcat" că Adunarea Parlamentară a OSCE, care reunește parlamentari din țările organizației, a fost atât de "supraîncărcată emoțional" în timpul întâlnirilor de marți ale ambasadorilor OSCE din Viena.

Ar fi util să arătăm cât de izolată a devenit Rusia, a adăugat Schallenberg, precizând în același timp în mod clar că "nu există nicio întoarcere la status quo ante" cu un politician ca Vladimir Putin.

Cu toate acestea, este important ca Austria "să facă deosebire între Putin, sistemul său și acoliții săi și Rusia, istoria, cultura și, de asemenea, oamenii săi", a adăugat el.

În prezent, OSCE se luptă să-și aprobe bugetul pentru 2023 din cauza necooperării din partea Rusiei. Acest lucru a făcut dificil pentru organizație să își îndeplinească mandatul și să ia decizii importante, cum ar fi cine va deține președinția rotativă în viitor.

În plus, în cadrul OSCE nu există niciun mecanism pentru a elimina Rusia sau a impune restricții, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să fie auzite cererile de interzicere a diplomaților ruși.