Austria a rămas în cele din urmă în tabăra pro-europeană, după aproape cinci luni de discuții contradictorii și după o ocazie istorică ratată de extrema dreaptă de a obține pentru prima dată cancelaria, scrie „La Libre Belgique”.

Partidul conservator ÖVP din Austria a anunțat joi că a ajuns la un acord de guvernare cu social-democrații și liberalii, după eșecul negocierilor conduse de partidul naționalist FPÖ, care s-a impus la alegerile din septembrie.

„În ultimele zile, un program comun a fost elaborat fără încetare” și „va fi prezentat astăzi”, a declarat liderul său, Christan Stocker, într-un comunicat.

Această personalitate, în vârstă de 64 de ani, va prelua cancelaria. El era necunoscut de austrieci până în 2022, când a fost promovat secretar general al partidului său politic.

Pescuit la muscă

Avocat ca pregătire și pasionat de pescuitul la muscă, a fost ales local din anii 2000, înainte de a deveni deputat în 2019 și de a fi ales de urgență pentru a conduce dreapta după plecarea fostului șef al guvernului, Karl Nehammer.

Conservatorii vor ocupa șase ministere sau secretariate de stat, social-democrații alte șase și liberalii două, potrivit relatărilor de presă.

O coaliție tripartită, prima din 1949, care va permite Austriei, care susține Ucraina, să rămână „previzibilă fără a provoca valuri majore”, potrivit politologului Thomas Hofer.

„Dar aceste partide se confruntă cu probleme enorme, în special în ceea ce privește cotele de popularitate”, a adăugat el, referindu-se la sondajele care plasează în continuare extrema dreaptă în frunte.

Liderul FPÖ, Herbert Kickl, care a cerut în repetate rânduri noi alegeri rapide, „mizează pe o nouă scădere a acestor procente de popularitate”, la testul puterii, a declarat Hofer pentru AFP.

Foileton inedit

Noul guvern al acestei țări neutre urmează să fie învestit săptămâna viitoare, pe măsură ce cresc temerile cu privire la impactul actualului blocaj asupra economiei.

Această țară exportatoare prosperă de 9,2 milioane de locuitori, aflată într-o situație dificilă într-un mediu geopolitic care a devenit instabil, nu a votat încă un buget pentru 2025.

Anunțul formării guvernului pune capăt unui foileton fără precedent în prospera și de obicei stabila țară alpină, situată în inima Uniunii Europene.

Austria nu a mai avut negocieri atât de lungi din perioada postbelică.

La alegerile legislative de la sfârșitul lunii septembrie, FPÖ s-a clasat pentru prima dată în frunte cu aproape 29% din voturi.

Dar conservatorii din ÖVP au încercat inițial să formeze o coaliție împotriva lui cu stânga și liberalii până la începutul lunii ianuarie. Fără a reuși să ajungă la un compromis.

Ei au întins atunci mâna inamicului lor, dar tensiunile au ieșit rapid la suprafață și negocierile au eșuat, mai ales pentru că extrema dreaptă dorea să dea țării o orientare eurosceptică.

Zeci de mii de protestatari s-au adunat la Viena în ultimele săptămâni pentru a apăra drepturile fundamentale, care sunt, potrivit lor, amenințate de FPÖ.

Sursa: Rador Radio România