Scăderea bruscă a numărului solicitanților de azil de la mijlocul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie e efectul deciziei Serbiei de a restricționa călătoriile indienilor și tunisienilor, potrivit ministrului austriac de interne.

Au fost perioade în care aproximativ 1.000 de cetățeni indieni au solicitat azil săptămânal în Austria. Acum, această cifră a scăzut la 300. O evoluție similară poate fi observată și pentru cetățenii tunisieni, a precizat Ministerul de interne.

"Urmare a scăderii numărului de solicitanți de azi din Tunisia și India, se văd primele efecte ale frânelor împotriva azilului”, a precizat duminică ministrul austriac de interne Gerhard Karner, relatează EURACTIV.

Confruntat cu presiuni din partea unor state membre UE, de la 1 ianuarie, Belgradul aplică restricții cetățenilor indieni și tunisieni care până acum puteau călători în Serbia fără vize.

Guvernul austriac s-a grăbit să prezinte acest lucru drept un succes al angajamentului lor.

”Decizia de a nu mai permite intrarea fără viză pentru cetățenii indieni și tunisieni este o măsură importantă pentru limitarea sferei de acțiune a crimei organizate – mafia traficanților”, a subliniat Karner. Ministerul de interne a subliniat că iarna și temperaturile scăzute nu pot explica diferența.

La mijlocul lunii noiembrie, Austria a semnat un memorandum de înțelegere cu Serbia și Ungaria privind respingerea migranților ilegali de la frontierele externe ale UE, după ce Austria a înregistrat aproximativ 100.000 de solicitanți de azil non-ucraineni – și a arestat 687 de traficanți – în 2022, o cifră record.

Bazându-se pe o politică strictă de migrație, Partidul Popular ÖVP - de orientare conservatoare - speră să aibă câștige lejer viitoarele alegeri din 29 ianuarie în cel mai mare land al țării, Austria Inferioară. În sondaje, partidul premierului Nehammer e cotat cu 40% în acest land.

Problema migrației a fost folosită de Viena și pentru a motiva refuzul primirii Bulgariei și României în Schengen.