Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a declarat luni, la Innsbruck, că Austria își menține opoziția față de aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Ministrul austriac s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja privind ridicarea controalelor aeriene și maritime, cunoscut și sub denumirea de „Air Schengen”. „E foarte important să facem acum acest pas și să nu filosofăm despre următorul", a spus Karner, citat de Krone.at.

Compromisul la care s-a ajuns a fost precedat de „negocieri dure” și prevede „condiții clare”, a subliniat ministrul de Interne. Aceasta înseamnă că frontiera terestră trebuie să fie securizată, iar la frontiera externă trebuie să fie trimiși suplimentar ofițeri de poliție și resurse Frontex. În plus, solicitanții de azil din Austria care au fost înregistrați anterior în România și Bulgaria urmează să fie returnați.

România și Bulgaria urmează să intre în martie în Schengen cu granițele aeriene și maritime.

Discuțiile privind ridicarea controalelor la granițele terestre vor continua în acest an.

Potrivit publicației austriece Kurier, presiunea crește asupra Vienei pentru a accepta admiterea celor două țări în Spațiul Schengen, Austria fiind singura țară din UE care încă se opune primirii celor două.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, e convinsă că România și Bulgaria vor deveni în curând membre cu drepturi depline ale Spațiului Schengen.

„Puteți conta pe noi pentru a convinge Austria că merită să fiți membre pe deplin ale Spațiului Schengen", a spus von der Leyen după un summit special la Bruxelles la începutul lunii februarie.