În ciuda protestelor, a început forajul pentru explorarea și testarea puțurilor de gaz din Valea Jaidhaus, în Austria Superioară. Țara caută surse alternative la gazul rusesc, de care depinde în proporție de 98%, potrivit euronews.com.

În Valea Jaidhaus, la Molln, în Austria Superioară, duminică, foarte aproape de Parcul Național Kalkalpen, compania energetică ADX a început primul foraj de puțuri de gaze. Oponenții proiectului au reușit să întârzie forajul luni de zile. Acum, forajele vor continua timp șase săptămâni fără întrerupere. Aproximativ zece persoane lucrează 24 de ore din 24.

Austria are nevoie de noi surse de gaze: în ultimii doi ani, țara nu și-a scăzut, ci și-a crescut dependența de gazul rusesc, ajungând să depindă în proporție de 98% de Moscova. Guvernul de la Viena ia în calcul rezilierea anticipată a contractului cu Rusia, dar pentru a face acest lucru trebuie să găsească surse alternative de încredere.

Obiectivul forajului este de a ajunge la o adâncime de 1.900 de metri pentru a explora formațiunile geologice și a testa fluxul de gaz. 1.500 de senzori din structură monitorizează ceea ce se întâmplă, înregistrând și furnizând în mod constant date. Totuși, chiar dacă analizele datelor se bazează pe rezerve mari de gaze, rămâne un risc rezidual asupra descoperirii reale de gaz, pentru că este vorba despre un puț de explorare.

Instalația de foraj a trecut toate testele de siguranță și de inspecție și, prin urmare, este pregătită de utilizare. Lucrările de forare și testare au fost autorizate până la sfârșitul lunii martie. Oponenții forajelor continuă să protesteze cu pancarte în fața Centrului Parcului Național Kalkalpen din Molln.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA