Austria a criticat aspru cea mai recentă propunere de compromis privind reformarea normelor UE privind datoriile publice. Ministrul de Finanțe Magnus Brunner spune că există o lipsă de ambiție.

La începutul lunii octombrie, președintele spaniol al Consiliului UE a prezentat o propunere de compromis pentru reformarea cadrului de cheltuieli publice al UE, Pactul de stabilitate și creștere. Președinția spaniolă a fost încrezătoare că marți se poate ajunge la o poziție comună, relatează EURACTIV Germania.

Cu toate acestea, întrucât Austria, unul dintre cei mai duri critici ai actualei propuneri, continuă să se opună, Spania a declarat că nu se va ajunge la un acord înainte de noiembrie.

"Propunerea de reformă a pactului de stabilitate nu este încă suficient de ambițioasă", a declarat luni Brunner pentru Handelsblatt.

Deși compromisul propus este mai bun decât proiectul inițial, încă mai lasă de dorit.

Comisia Europeană dorește să reformeze normele UE privind datoria publică până la sfârșitul anului pentru a permite mai multă flexibilitate în reducerea datoriilor. În loc de un sistem uniform ca înainte, ea dorește abordări specifice fiecărei țări pentru a ajuta statele membre din sud cu rate relativ mari ale datoriei.

Cu toate acestea, Brunner susține că ritmul propus este încă "prea lent".

"Riscul ca negocierile cu ușile închise să aibă loc este mare", a spus el. Dacă urmează să existe un "acord individual" pentru țări, trebuie să existe "linii directoare uniforme foarte transparente, bazate pe reguli".

Reducerea datoriilor e deosebit de necesară pentru că "așa își creează o țară o marjă de libertate bugetară pentru momentele reale de nevoie", a adăugat Brunner.

Austria și alte state UE conservatoare din punct de vedere fiscal au fost mult timp reticente în a reforma regulile bugetare stricte.

În Germania, ministrul de finanțe Christian Linder (FDP) insistă asupra unor reguli stricte privind datoria și, prin urmare, încetinește reformele la nivelul UE în acest domeniu.