Despre o protejare mai bună a granițelor și centre de azil în țări terțe se vorbește de mai mult timp în UE, Austria fiind unul dintre statele membre care insistă. Acum, ministrul de interne Karner cere sprijinul Berlinului.

Uniunea Europeană încearcă de ani de zile să-și reformeze politica comună de azil, iar multe țări cer o protecție mai strictă a frontierelor. Politicieni din coaliția de guvernare de la Berlin sunt deschiși acum față de acest subiect, lucru bine primit în Austria, notează Spiegel Online.

"Salut în mod special faptul că în Germania are loc o regândire a problemelor legate de migrație", a declarat ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

În primul rând el salută faptul că Berlinul analizează dacă ar trebui să existe centre de azil și proceduri de azil în țări terțe sigure, o cerință mai veche a Austriei.

"Contez pe Germania să sprijine Austria în legătură cu centrele de azil în țări terțe sigure", a spus politicianul ÖVP.

Pe lângă mai multă imigrație legală în Europa, politicianul conservator a cerut și o politică mai restrictivă a UE privind migrația.

La reuniunea Consiliului JAI din 8 iunie, va fi discutată reforma Sistemului european comun de azil, un proiect controversat de ani de zile. În special țările de la frontierele externe ale UE, precum Italia, și țări precum Germania, destinația multor solicitanți de azil, au un mare interes să ajungă la un acord în acest sens în curând, în vederea alegerilor europene de anul viitor.

Ministra germană de interne Nancy Faeser (SPD) dorește o mai bună triere a solicitanților de azil frontierele externe ale Uniunii Europene. 

Karner pledează pentru respingerea fără vreo examinare a migranților care vin din anumite țări:

"Mulți migranți vin din țări de vacanță precum Tunisia, Maroc, Egipt sau India. Practic nu au nicio șansă de azil și, prin urmare, ar trebui să fie trimiși înapoi în țările lor de origine fără o examinare individuală detaliată". Acest lucru ar economisi mult timp și ar avea un efect descurajant asupra altor migranți ilegali.

Potrivit unui raport preliminar, Karner nu dorește ca Austria să mai accepte migranți din țări terțe după adoptarea unei noi politici europene de azil. El a spus, de asemenea, că Executivul de la Bruxelles trebuie să ia în considerare câți migranți a primit deja un stat membru precum Austria în trecut atunci când distribuie migranții în viitor, notează Puls24.at.

Schengen: După vizita lui Karner, România și Austria vorbesc de lucruri diferite

Mai mult pe EurActiv »