Austria a respins apelul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunțe la opoziția sa față de aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen, spunând că extinderea nu are sens în acest moment.

În discursul privind starea Uniunii de miercuri, Ursula von der Leyen a cerut Austriei să renunțe la blocarea accesului Bulgariei și României în Schengen, cerând Vienei ”să le primim, în sfârșit - fără întârziere”.

Dar Austria a respins rapid solicitarea. 

''În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în Europa și, în multe țări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania și Polonia'', a declarat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, relatează EURACTIV.

''La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține'', a adăugat el.

Austria blochează aderarea celor două țări (la Schengen), temându-se de un aflux de migranți ilegali.

Potrivit guvernului austriac, România și Bulgaria nu și-ar putea controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Schengen după aderarea celor două țări la spațiul de liberă circulație.

În schimb, Von der Leyen a subliniat faptul că cele două țări est-europene au devenit deja un un exemplu, ”prezentând cele mai bune practici atât în materie de azil, cât și de returnare.

”Am îmbunătățit protecția frontierelor. Agențiile europene și-au intensificat cooperarea cu statele membre. Permiteți-mi să mulțumesc în mod special Bulgariei și României pentru că au deschis calea - prezentând cele mai bune practici atât în materie de azil, cât și de returnare. Acestea au dovedit un lucru: Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen. Așadar, haideți să le primim, în sfârșit, (Schengen) - fără nicio altă întârziere”, a declarat Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

În Austria, insistența cu care guvernul își menține blocada a atras criticile partidului liberal NEOS, aflat acum în opoziție.

”Acesta e un apel direct adresat guvernului austriac pentru a renunța în sfârșit la veto-ul antieuropean și inexplicabil”, a declarat eurodeputata NEOS Claudia Gamon agenției APA după discursul lui von der Leyen.