La o reuniune ministeriala pe probleme de Justitie si Afaceri Interne, coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est a indemnat Romania sa opreasca traditia infractionalitatii.




Lucrarile reuniunii ministeriale pe problematica Justitiei si Afacerilor Interne in Europa de Sud-Est s-au deschis ieri, la Bucuresti, in conditiile in care tara noastra detine pe o perioada de un an, incepand cu 22 aprilie, presedintia in exercitiu a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) la care participa Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Romania, Serbia si Muntenegru, Turcia, plus Croatia in calitate de observator.

La reuniune au participat ministrul roman al Justitiei, Cristian Diaconescu, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniu, Ioan Talpes, comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Antonio Vittorino, si coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei, Erhard Busek.

In discursul sau, austriacul Erhard Busek, coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, a afirmat ca "in Romania exista o traditie a infractionalitatii, care trebuie oprita. La aceasta se asteapta Uniunea Europeana cand se uita la Romania". Busek a adaugat ca autoritatile trebuie sa isi asume responsabilitatea de a face reforma. "Este o obligatie a regiunii, pentru ca avem infractionalitate la frontiere.

Erhard Busek a mai subliniat ca securizarea mai eficienta a granitelor si intensificarea luptei impotriva infractiunilor de tipul celor mentionate reprezinta o prioritate a Uniunii Europene. "Criminalitatea este multilaterala, as putea spune, astfel incat cooperarea bilaterala sau trilaterala intre state nu este suficienta", a conchis oficialul european.

Obiectivul principal al reuniunii consta in lansarea unei campanii comune pentru combaterea criminalitatii organizate si a coruptiei in spatiul sud-est european, in vederea transmiterii unui mesaj ferm privind hotararea statelor participante de a actiona pentru diminuarea si eliminarea acestor fenomene cu impact negativ asupra proceselor de reforma si integrare europeana a regiunii.

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu a declarat ca intre Romania si Ucraina exista deja o reglementare in privinta regimului vizelor. Ministrul a precizat ca, deocamdata, nu se pune problema instituirii unui asemenea regim in relatia cu Republica Moldova si ca autoritatile de la Bucuresti poarta discutii pe aceasta tema cu Uniunea Serbia si Muntenegru. Potrivit ministrului Justitiei, cooperarea regionala intre statele Europei de Sud-Est decurge in stransa legatura cu Uniunea Europeana, preocupata la fel de mult ca si tarile balcanice de combaterea criminalitatii transfrontaliere. Cristian Diaconescu a evidentiat in acest sens hotararea statelor participante la SEECP de a colabora si de acum inainte cu structuri ale Uniunii Europene precum Europol si Eurojust, special create pentru a lupta impotriva tuturor formelor de criminalitate organizata.

Sursa: Curierul National