Comisarul european pentru Piața internă a declarat luni că guvernele și companiile europene trebuie să realizeze că Beijingul este un rival al UE și că nu ar trebui să dea dovadă de naivitate atunci când aprobă investiții chinezești.

Comentariile comisarului european par să vizeze Germania, al cărei cancelar Olaf Scholz va începe vineri o vizită la Beijing, relatează Reuters, preluat de EURACTIV.com.

În ultimii ani, UE a adoptat o serie de măsuri defensive menite să controleze mai bine investițiile unor companii străine de stat, inclusiv din China, pentru a se asigura că puterile rivale nu obțin avantaje politice asupra blocului comunitar.

Mulți diplomați au fost derutați de decizia recentă a Germaniei de a aproba vânzarea unor  acțiuni ale companiei care operează un terminal din portul Hamburg, cel mai mare din țară, către o companie chineză.

Într-un interviu acordat Reuters, Breton a spus că ”preferă” decizia de a vinde doar 25% din acțiunile companiei care operează terminalul către Cosco din China decât propunerea inițială, prin care China ar fi primit mai mult de o treime din acțiuni și ar fi obținut o minoritate de blocare.

”Trebuie să fim extrem de vigilenți”, a spus el.

Breton a spus că, deoarece UE a etichetat China drept ”rival sistemic” în 2019, Uniunea a adoptat o serie de măsuri pe care le pot folosi pentru a bloca investițiile în infrastructura critică.

”E la latitudinea statelor membre să le folosească și să-și schimbe comportamentul”, a spus Breton.

Vizita lui Scholz la Beijing va fi prima a unui lider al UE de la începutul pandemiei de COVID-19.

El s-a confruntat cu critici înainte de vizită pentru că a permis Cosco să investească în portul Hamburg, în pofida opoziției puternice din partea partenerilor săi de coaliție de guvernare, pe fondul preocupărilor legate de influența chineză asupra infrastructurii critice.

Surse guvernamentale franceze și germane au declarat pentru Reuters că președintele francez Emmanuel Macron i-a sugerat lui Scholz să meargă împreună la Beijing pentru a trimite un semnal de unitate UE către Beijing și pentru a contracara tentativele chinezilor de a instiga o țară împotriva alteia.

Dar cancelarul german a refuzat oferta lui Macron, au spus sursele.

Întrebat despre vizita lui Scholz, Breton a spus că țările UE ar trebui să adopte o abordare mai unită.

”Este foarte important ca atitudinea statelor membre față de China... să se schimbe într-un mod mai coordonat decât unul individual, așa cum dorește China, evident, să fim”, a spus el.

Abordarea mai defensivă a UE față de China a fost rezultatul atitudinii Beijingului în timpul pandemiei de COVID-19, când autoritățile chineze au exploatat dependența țărilor de China pentru echipamente precum măștile faciale pentru a câștiga avantaje diplomatice, a spus el.

”Nu putem uita toate acestea”, a spus Breton. ”Era naivității s-a încheiat. Piața europeană este deschisă, dar cu condiții”.

El a avertizat, de asemenea, companiile europene tentate să-și sporească investițiile în China că fac acest lucru pe propriul risc într-o țară care devine din ce în ce mai ”autocratică”.

BASF din Germania a spus că va reduce dimensiunea locațiilor sale europene din cauza creșterii lente, costurilor ridicate cu energie și suprareglementare. În schimb, se va extinde în China.

”Există incertitudini pentru companiile care fac acest pariu”, a spus Breton. ”Există un avantaj foarte important în a avea sediul în Europa, cu stat de drept, protecția oferită companiei și vizibilitate”, a spus el.