Serviciile secrete germane avertizează asupra tentativelor de destabilizare tot mai intense din partea Rusiei. Se pot observa "acțiuni agresive ale serviciilor de informații ruse", în condițiile în care Kremlinul vede Germania ca pe un inamic.

Serviciile secrete germane au lansat luni un avertisment în legătură cu creșterea activităților rusești în Germania. "Observăm acțiuni agresive ale serviciilor de informații ruse", a declarat președintele Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), Thomas Haldenwang, într-o audiere publică în fața Comisiei parlamentare de control a Bundestagului. "În special, spionajul și sabotajul rusesc sunt în creștere în Germania, atât calitativ, cât și cantitativ", a adăugat el, relatează Tagesschau.

În acest context, Haldenwang a menționat și incendiul care a avut loc într-un centru logistic DHL în iulie. Atunci a fost evitat un accident de avion, doar datorită unei coincidențe norocoase, deoarece un pachet a explodat în centrul logistic DHL din Leipzig și nu în timpul zborului, a explicat Haldenwang. Potrivit informațiilor obținute de agenția de presă dpa, coincidența norocoasă a fost că o cursă a fost întârziată la Leipzig. Pachetul conținea un dispozitiv incendiar care s-a aprins și a dat foc unui container de marfă. În cercurile de securitate se presupune că incidentul are legătură cu sabotajul rusesc.

Occidentul - un inamic

"Kremlinul vede Occidentul și, prin urmare, Germania ca pe un inamic", a avertizat Bruno Kahl, președintele Serviciului Federal de Informații (BND), referitor la războiul din Ucraina. Activitățile Moscovei au atins cote fără precedent. "Putin va testa liniile roșii ale Occidentului", a spus el, în cadrul audierilor. Cel mai târziu până la sfârșitul deceniului, Rusia va fi în măsură să lanseze un atac asupra Occidentului.

Președinta Oficiului Federal pentru Serviciul de Contrainformații Militare (MAD), Martina Rosenberg, a subliniat că numărul tentativelor de spionaj asupra așa-numitei infrastructuri critice a fost "îngrijorător" de mare și necesită o vigilență sporită. "Accentul se pune pe Bundeswehr, fie pentru a clarifica livrările de arme germane în Ucraina, proiecte de formare sau proiecte de armament, fie pentru a transmite un sentiment de nesiguranță prin acte de sabotaj", a spus ea.

Mai multe competențe

Toți cei trei lideri ai serviciilor secrete au avertizat că serviciile de securitate trebuie să fie dotate cu abilitățile necesare pentru a putea alunga pericolele. Rosenberg a spus că speră la "o adaptare la realitatea situației juridice pentru a ne putea îndeplini misiunea în cel mai bun mod posibil".

Șeful BND a făcut declarații similare, iar Haldenwang a vorbit despre necesitatea ca toate serviciile de informații și autoritățile de securitate să își unească forțele.

Ministra de Interne, Nancy Faeser, declarase deja, într-un raport publicat duminică la Berlin că spionajul și sabotajul Rusiei nu trebuie subestimate. Există o creștere semnificativă a unor astfel de incidente, a spus politiciana SPD. "Vedem o amenințare majoră din partea Rusiei”, a subliniat Faeser.

Mesajul lui Rutte către Putin

În același timp, noul secretar general al NATO, Mark Rutte, s-a aflat luni în Germania, pentru a vizita misiunea Alianței pentru Ucraina de la Wiesbaden, cea care urmează să preia coordonarea ajutorului militar de la SUA.

Mesajul către Vladimir Putin este că "vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obține ceea ce dorește, că Ucraina va învinge”, a declarat Mark Rutte într-un interviu pentru Reuters și postul german de radio Hessischer Rundfunk.