Aspirațiile de integrare europene ale Ucrainei ar putea fi împiedicate de noile legi privind minoritățile naționale, susține Uniunea Culturală Maghiară din Transcarpatia (KMKSZ).

Uniunea Culturală Maghiară din Transcarpatia (KMKSZ) a trimis un raport complementar și un aviz de expertiză Comisiei de la Veneția care dezbate în prezent aceste legi, a precizat KMKSZ într-un comunicat citat de agenția ungară de presă MTI.

Organizația din Transcarpatia a subliniat că susține de la început aspirațiile de integrare europeană ale Ucrainei și consideră că este important ca prin armonizarea legislației UE să se realizeze asigurarea drepturilor minorităților naționale, "iar astfel maghiarii din Transcarpatia își vor redobândi drepturile garantate de Constituție".

Este deosebit de important pentru toți cetățenii ucraineni ca Ucraina să înceapă cât mai curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană, se mai arată în comunicat.

În acest sens, KMKSZ consideră că este îngrijorător faptul că în domeniul folosirii limbii materne și al învățământului continuă restricționarea drepturilor, "ceea ce ar putea împiedica integrarea Ucrainei în UE".

În legătură cu limitarea drepturilor prin noile legi ucrainene KMKSZ a elaborat un raport complementar și un aviz de expertiză cu implicarea organizațiilor pentru apărarea drepturilor maghiare și de specialitate din Transcarpatia, pe care le-a transmis Comisiei de la Veneția, care dezbate legea minorităților ucrainene, precum și organismelor abilitate ale ONU și Consiliului Europei, se mai arată în comunicat. 

Sursa: RADOR