Într-un răspuns la scrisoarea transmisă de USR, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei spune că are cunoștință despre anchetele desfășurate de autoritățile române pe tema azilelor groazei și că le va urmări îndeaproape.

Pe 11 iulie, în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, deputatul USR Iulian Bulai i-a adresat o scrisoare Dunjei Mijatović, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, pentru a o informa cu privire la gravele abuzuri petrecute în centre sociale din România sub privirea complice a autorităților.

„Comisarul pentru drepturile omului a răspuns scrisorii mele și m-a asigurat că va urmări îndeaproape anchetele privind azilele groazei, pentru a se asigura că, în final, cei vinovați sunt trași la răspundere. Ceea ce vor, de altfel, toți românii. Investigarea faptelor este acum în sarcina autorităților. Dar problemele privind îngrijirea vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități nu se vor rezolva odată cu verdictul judecătorilor în acest caz. Institutițiile de protecție socială trebuie să-și îmbunătățească modul de lucru. Societatea civilă trebuie implicată.  E nevoie de o schimbare profundă a sistemului”, declară deputatul USR Iulian Bulai.

Comisarul pentru drepturile omului are cunoștință despre realitatea din România cu privire la modul în care sunt îngrijiți vârstnicii și persoanele cu dizabilități. În 2019, după ce a vizitat mai multe instituții rezidențiale din țara noastră, Dunja Mijatović a atras atenția că România trebuie să lucreze pentru integrarea reală în comunitate a vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități. În 2021, ea a atras atenția autorităților române că lucrurile nu merg în direcția bună, constatând, printre altele, lipsa de transparență și lipsa de colaborare cu societatea civilă, reiterează USR într-un comunicat de presă.

După dezvăluirile privind tragediile petrecute în azilele groazei, USR a sesizat și Comisia Europeană, solicitând activarea mecanismelor Uniunii Europene care ar putea impune respectarea drepturilor omului, dar și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, USR a solicitat președinților celor două Camere convocarea unei sesiuni extraordinare și înființarea unei comisii de anchetă parlamentară, astfel încât, în paralel cu anchetele penale, parlamentarii să analizeze cauzele ce au dus la apariția acestor abuzuri și să stabilească ce modificări legislative, însă PSD și PNL au ignorat solicitările.