A sosit timpul ca UE să insiste la Belgrad pentru luarea unei decizii în privința direcției înspre care intenționează să se îndrepte țara, scrie publicația austriacă Die Presse.

Dacă nu o va face, există pericolul unei escaladări.

Din conflictele provocate reiese clar situația tensionată. Un semnal de alarmă îl constituia deja în această vară escaladarea între Kosovo și Serbia a plăcuțelor de inmatriculare, acoperirea denumirilor acestora.

Se pare că este nevoie evident doar de astfel de chestiuni minore pentru a recurge la punerea armatei în stare de alarmă, la blocarea granițelor și la a-i pune pe mediatorii internaționali în fața unor probleme imposibil de soluționat.

Cu atât mai mult cu cât săptămâna trecută a eșuat la Bruxelles și dialogul celor două contrapărți, președintele Serbiei Aleksandar Vucici și primul ministru din Kosovo Albin Kurti.

Din cauza escapadelor Serbiei, provocării a noi conflicte în jurul problemei Kosovo și nu în ultimul rând atitudinii schimbate a Belgradului față de Vladimir Putin, Balcanii de Vest se transformă pentru UE într-o zonă de risc maxim.

Pe de o parte, deoarece linia unitară obținută cumari cheltuieli politice în criza ucraineană tinde să se destrame pe margini. Pe de altă parte, deoarece în condițiile acestor timpuri grele există pericolul unei noi escaladări de forță în zona destrămată în 1991 a fostei Iugoslavii. Nu poate fi decât îninteresul conducerii ruse de a arunca în această situație gaz peste foc, deoarece astfel Balcanii de Vest au devenit din nou un punct slab în stabilitatea Europei. 

Sursa: RADOR