Banca Națională a Bulgariei (BNB) a anunțat că a transferat 660 milioane de leva către Ministerul Finanțelor în beneficiul bugetului de stat al Bulgariei. Suma impresionantă provine din excedentul de venituri față de cheltuieli în anul 2023.

Contribuția este consemnată în raportul anual al instituției. Conform legii în Bulgaria, în fiecare an, BNB este obligată să-și raporteze activitatea în fața Adunării Naționale de la Sofia și să depună o parte din "excedent" în trezoreria statului, scrie Sega.

Înainte de asta, însă, face unele deduceri - de exemplu, pune deoparte rezerve speciale pentru a acoperi pierderile și profiturile pierdute în legătură cu reevaluarea activelor și pasivelor în valută sau aur. 25% din excedentul veniturilor față de cheltuieli este vărsat în Fondul de Rezervă. Conducerea BNB are dreptul de a crea o rezerva specială pentru acoperirea pierderilor din riscul de piața etc. Apoi vine rândul contribuției la bugetul de stat. 

În raportul său pentru 2023, Banca Națională a Bulgariei menționează că împotriva sa au loc o serie de procese intentate de către clienții Băncii Comerciale Corporative (BCC), care a fost declarată ca fiind în faliment.

Pretențiile sunt diferite - pentru despăgubiri pentru plata întârziată a dobânzilor, pentru sume care depășesc suma garantată a depozitelor, pentru contestarea transferurilor efectuate de clienții Băncii Comerciale Corporative.

Cerințele au o valoare totală de aproximativ 48,1 milioane de leva. Pe baza evaluării băncii cu privire la rezultatul probabil al proceselor judiciare din 2023, au fost alocate fonduri în valoare de aproape 12,74 milioane de leva. 

BNB menționează faptul că valoarea creanțelor cu un an mai devreme a fost mult mai mare - de peste 70 de milioane de leva. Și, de asemenea, că hotărârile judecătorești sunt actualizate periodic pentru a reflecta evoluția litigiilor juridice.

Din raport reiese că în 2022 au fost sistate două procese împotriva BNB, intentate într-o instanță federală din SUA, statul New York. Acestea au fost pentru pretinse despăgubiri în legătură cu acțiunile chestorilor de la BCC AD (în faliment) numiți în 2014 - fiecare cu o valoare aproximativă de circa 200 de milioane de dolari. În Bulgaria, procesele împotriva chestorilor BCC numiți de Banca Centrală au fost și ele întrerupte. 

Procesul privind falimentul BCC în Bulgaria nu a ajuns nicăieri. Vara aceasta se vor împlini 10 ani de la prăbușirea celei de-a patra bănci ca mărime în Bulgaria. Principalul inculpat, supraveghetorul - șef Țvetan Vasilev, este deja de zece ani în Serbia.  


SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA