Comisia a adoptat programele Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA) pentru România și Grecia.

Fondurile alocate României însumează 232 milioane de euro pentru următorii șase ani, din care contribuția UE reprezintă 162,4 milioane de euro.

Fondurile alocate Greciei, pentru această perioadă de șase ani, însumează 519,6 milioane de euro, din care contribuția UE reprezintă 363,7 milioane de euro.

Alocările programelor vor fi dedicate în principal pescăriilor sustenabile, acvaculturii și prelucrării durabile, precum și economiei albastre durabile în regiunile de coastă și consolidării guvernanței internaționale a oceanelor.

În România, programul va sprijini, printre altele: investiții pentru respectarea obligației de debarcare și modernizarea infrastructurii de pescuit; eficiența energetică și decarbonizarea pescuitului și acvaculturii; sprijin pentru pescuitul costier la scară mică; investiții în proiecte de acvacultură durabilă; precum și diverse acțiuni care contribuie la obiective de conservare.

În Grecia, mai mult de jumătate din alocările programului vor fi dedicate pescăriilor sustenabile, iar sume importante vor fi, de asemenea, investite în acvacultura durabilă. Tranziția digitală a sectoarelor pescuitului, acvaculturii și prelucrării din Grecia este un alt domeniu-cheie al programului.

De asemenea, se va acorda sprijin financiar pentru realizarea de planuri de gestionare pentru zonele marine protejate și pentru combaterea deșeurilor marine.