Banca Centrală Europeană a redus joi cu 25 de puncte de bază rata dobânzii cheie la depozite, aducând-o la 2%, cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani, anunță „Euronews” (Italia).

Ratele dobânzilor la operațiunile principale de refinanțare și la facilitatea de creditare marginală vor fi de asemenea reduse la 2,15%, respectiv 2,40%, începând cu 11 iunie 2025.

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare este rata pe care băncile o plătesc atunci când împrumută bani de la BCE pentru o săptămână, în timp ce rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală este rata pe care băncile o plătesc atunci când împrumută bani de la BCE peste noapte.

„Deși incertitudinea privind politicile comerciale va afecta probabil investițiile de afaceri și exporturile, în special pe termen scurt, creșterea investițiilor publice în apărare și infrastructură va sprijini din ce în ce mai mult creșterea pe termen mediu”, a declarat joi BCE.

„Creșterea veniturilor reale și o piață a muncii puternică vor permite gospodăriilor să cheltuiască mai mult. Împreună cu condiții de finanțare mai favorabile, acest lucru ar trebui să facă economia mai rezistentă la șocurile globale.”

Reducerea de joi, care duce rata dobânzii la depozite la jumătate din vârful său din iunie 2024, este susținută de relaxarea presiunilor asupra prețurilor.

Rata anuală a inflației în zona euro a fost mai mică decât se aștepta, ajungând la 1,9% în mai, față de 2,2% în aprilie și sub ținta de 2% a BCE.

Inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale alimentelor și energiei, a scăzut și ea în mai, ajungând la 2,4%, față de 2,7% în aprilie.

Răcirea a venit mai rapid decât se aștepta BCE la începutul anului, în parte datorită unui euro mai puternic, care a făcut ca bunurile importate să fie mai ieftine și costurile energiei să fie mai mici decât se aștepta.

Acești factori, precum și o piață a muncii mai relaxată, ar trebui să contribuie la menținerea inflației la distanță în lunile următoare.

Din cauza tarifelor mari, Mărfurile deviate din Statele Unite, ar putea ajunge în Europa, coborând costurile, grație creșterii ofertei.

Proiecțiile de creștere pentru zona euro sunt și ele extrem de incerte, deoarece tarifele impuse de administrația SUA perturbă comerțul global și reduc cererea consumatorilor.

Economia zonei euro a crescut cu 0,3% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu 0,2% în trimestrul precedent, depășind așteptările.

În ciuda perspectivei unei încetiniri a comerțului global, intențiile tot mai mari de cheltuieli pentru apărare și infrastructură în Europa au stârnit speranțe pentru o accelerare a creșterii.

Germania a aprobat un amendament constituțional la regula „frânei datoriilor”, care prevede ca cheltuielile pentru apărare care depășesc 1% din PIB să nu fie supuse limitelor de îndatorare. Guvernul a creat de asemenea un fond extrabugetar de 500 de miliarde de euro pentru cheltuieli suplimentare pentru infrastructură.

Aceste evoluții înseamnă că reducerea ratei dobânzii de joi va fi probabil ultima decizie ușoară pentru Consiliul Guvernatorilor.

Conform unei note ING publicate la începutul acestei săptămâni, „piața a prevăzut o reducere până la sfârșitul anului la o rată preferențială a depozitelor de 1,75%.

„Există o probabilitate moderată ca BCE să reducă și mai mult dobânda ulterior. Cu toate acestea, prețurile sunt determinate în principal de sentimentul privind relațiile comerciale SUA-UE, unde tensiunile au crescut din nou în ultima vreme”, au adăugat economiștii.

Sursa: Rador Radio România