Beijingul condamnă impunerea de către mai multe țări a testelor Covid călătorilor care sosesc din China, avertizând că ar putea lua ”contramăsuri”.

''Unele țări au instituit restricții de intrare destinate exclusiv călătorilor chinezi. Acest lucru nu are o bază științifică și unele practici sunt inacceptabile'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe, Mao Ning, adăugând că țara sa ar putea ''lua contramăsuri bazate pe principiul reciprocității'', relatează agenția ANSA.

Prim-ministra franceză Elisabeth Borne a declarat că testele COVID-19 pentru călătorii care sosesc din China vor continua, în ciuda protestelor Beijingului. ''Cred că ne facem datoria cerând testele'', a spus Borne la radio France Info atunci când a fost întrebată despre reacția Chinei, înainte de a adăuga: ''Vom continua să procedăm în acest fel''.

Comisara europeană pentru sănătătate Stella Kyriakides ''și-a contactat omologul chinez pentru a oferi solidaritate și sprijin, gest care include expertiză în domeniul sănătății publice, precum și donarea de vaccinuri adaptate variantelor'', a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Tim McPhee, într-un comunicat din timpul briefing-ului zilnic.

''Urmărim evoluțiile din China și am oferit mereu sprijin Chinei, ca de altfel oricărei alte țări, pentru a ajuta la combaterea Covid 19'', a declarat purtătoarea de cuvânt Dana Spinanț.

Replica Beijingului

''China – a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe, Mao Ning – a stabilit cele mai mari linii de producție din lume de vaccinuri Covid, cu o capacitate de producție anuală de peste 7 miliarde de doze și o producție anuală de peste 5,5 miliarde de doze, care asigură că toate persoanele eligibile pentru vaccinare au acces la vaccinurile Covid''.

''Situația Covid din China este previzibilă și se află sub control. Suntem pregătiți să lucrăm cu comunitatea internațională într-un climat de solidaritate și să abordăm provocarea într-o manieră mai eficientă'', a adăugat Mao Ning.

''Creșterea cazurilor de COVID-19 în China nu va afecta situația epidemiologică COVID-19 în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European'', a anunțat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) într-un comunicat. Potrivit organismului european, ''variantele care circulă în China circulă deja în UE și, ca atare, nu reprezintă un pericol pentru răspunsul imun al cetățenilor UE/SEE. În plus, cetățenii UE/SEE au un nivel relativ ridicat de imunitate și de vaccinare''.

Reconstituind situația din China, ECDC a amintit cum, după vârful atins pe 2 decembrie, ''în ultimele trei săptămâni, incidența a scăzut, probabil și din cauza faptului că au fost efectuate mai puține teste''. Există, de asemenea, o lipsă de date fiabile ''privind cazurile de COVID-19, internările în spitale, decesele, precum și capacitatea și gradul de ocupare al unităților de terapie intensivă din China''.

În schimb, în sfârșit sunt disponibile date mai concrete despre variantele aflate în circulație: conform ECDC, în ultima lună țara asiatică a raportat 592 de secvențe ale virusului SarsCov2, dintre care 540 doar în săptămâna 25 decembrie - 30 decembrie. 35% dintre acestea erau reprezentat de subvarianta BA.5.2, 24% de BF.7, 18% de BQ.1 (așa-numitul Cerberus), 5% de BA.2.75 (numit Centaurus), 4% din XBB (Gryphon) și 2% din BA.2. Au fost raportate și subvariantele BA.5.6, BA.4.6, BM.4.1.1 și BA.2.3.20.

Este liniștitor faptul că momentan, nu au fost detectate noi variante. Situația, conchide ECDC, continuă să fie atent monitorizată și ''dacă este necesar, vor fi revizuite evaluările riscurilor, iar acțiunile vor fi adaptate în funcție de cazuri".

"Majoritatea covârșitoare" a țărilor UE, în favoarea testării călătorilor care sosesc din China

"Majoritatea covârșitoare" a țărilor UE au votat marți în favoarea unor teste Covid sistematice pentru călătorii din China înainte ca aceștia să plece spre Europa, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, relatează AFP.

Măsura face parte din recomandările unui comitet de experți în sănătate al Celor 27 (Comitetul pentru securitate sanitară) și va fi discutata miercuri în cadrul unei reuniuni menite să pregătească un răspuns coordonat al UE în fața unei explozii a numărului de infecții în China.

Experții în sănătate au examinat marți alte măsuri propuse de Comisie, aceea de a impune purtarea măștilor pentru pasagerii din China, controlul apelor uzate ale avioanelor și testarea sporită, cu secvențiere genomică, pe aeroporturi la sosire, în vederea identificării unor posibile noi variante ale virusului.

”Aceste măsuri ar trebui să vizeze cele mai expuse zboruri și aeroporturi și să fie puse în aplicare într-o manieră coordonată (în întreaga UE) pentru a le asigura eficacitatea", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Reuniunea de miercuri a IPCR (dispozitivul european de reacție la nivel politic în situații de criză) ar putea duce la recomandări care vor trebui apoi aprobate de statele membre.

Surse: AGERPRES, RADOR