Președintele belarus, Alexandr Lukașenko, a semnat un decret privind suspendarea de către Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a participării acesteia la Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (FCE).

Decretul a fost publicat pe site-ul oficial de informații juridice al fostei republici sovietice, vecină atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, relatează La Libre Belgique.

Belarus nu este implicat direct pe teren în Ucraina, dar și-a pus la dispoziție teritoriul armatei ruse pentru ca aceasta să-și poată lansa asaltul în februarie 2022. După realegerea sa aprig contestată în 2020, Lukașenko, aflat la putere în Belarus de aproape trei decenii, s-a apropiat considerabil de Moscova, care oferă sprijin financiar, diplomatic și militar regimului său.

În decembrie 2007, Rusia și-a suspendat unilateral participarea la tratatul CFE din 1990, care limitează personalul și echipamentul - tancuri, avioane, artilerie - de la Atlantic până la Urali și prevede schimburi de informații și inspecții reciproce.

Moscova apreciase atunci tratatul ca fiind anacronic și și-a explicat decizia prin refuzul țărilor occidentale semnatare, în special ale membrelor NATO, de a ratifica noua versiune a tratatului, adaptată în 1999 la Istanbul. Potrivit Rusiei, aceste țări au pus drept condiție pentru ratificare respectarea acordurilor separate privind retragerea trupelor ruse din Transnistria în Moldova și din republicile separatiste georgiene.

În mai 2023, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat ieșirea oficială a Rusiei din Tratatul CFE.

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA