Intarzierile cauzate de discutiile interminabile privind formarea guvernului pot costa Belgia scump. Cu toate ca situatia nu este neobisnuita pentru aceasta tara, de data aceasta mizele sunt mai mari, Belgia putand pierde functii insemnate din portofoliul Comisiei Europene din Bruxelles pierzand totodata din influenta pe care o exercita asupra executivului european.

Expertul in stiinte politice din cadrul Universitatii Ghent, profesorul Hendrik Vos, a declarat pentru EurActiv.com ca formarea unui guvern dureaza mai mult. Decizia referitoare la alegerea noului comisar belgian va fi luata cel mai probabil dupa formarea guvernului federal a adaugat Vos.

Este in interesul Belgiei sa desemneze cat mai rapid un comisar a declarat primul ministru Elio Di Rupo in timpul summit-ului european din 26-27 iunie 2014.

Cu toate ca nu exista un calendar oficial care sa sublinieze in mod clar etapele viitoare, noul presedinte al CE, Jean-Claude Juncker isi va forma noua echipa cel mai probabil in timpul verii, cu toate ca noul executiv va intra in functiune incepand cu 1 noiembrie 2014.

Elio Di Rupo a atentionat ca in cazul in care Belgia nu isi va desemna candidatul pana in Septembrie, va trebuie sa se multumeasca cu un portofoliu mai modest.

Hendrik Vos apreciaza ca Marianne Thyssen are mari sanse sa devina viitor comisar, mai ales ca atat apropiatii cat si dusmanii sai o considera o persoana de incredere, care se bucura de o buna reputatie in cadrul UE. Cu toate acestea, Thyssen s-a ferit sa faca pana acum vreo declaratie clara in aceasta privinta.

Timeline (posibil):
14-17 iulie: votul Parlamentului pro sau contra nominalizarii noului presedinte al Comisiei
vara 2014: liderii nationali isi vor desemna comisarii europeni. Noul presedinte va distribui portofoliile celor 27 de comisari
septembrie 2014: vor avea loc audieri individuale cu fiecare comisar in parte, in cadrul comitetelor parlamentare
octombrie 2014: Parlamentul va aproba/dezaproba noul colegiu al CE
1 noiembrie 2014: Comisia isi va incepe activitatea cu noii membri.

Mai multe detalii aici