Berlinul este deschis pentru trimiterea de superrachete Taurus în Ucraina. Rusia amenință

Germania se declară deschisă trimiterii de rachete Taurus în Ucraina, iar Kremlinul reacționează furios. Moscova avertizează că astfel de pași pot duce la o escaladare gravă și la implicarea Berlinului în conflict, scrie „Corriere della Sera”.
Ipoteza de a livra rachete Taurus irită Moscova. „Judecând după declarațiile sale, pare clar că Merz se pregătește să facă mai mulți pași, care vor duce inevitabil doar la o nouă escaladare a situației din jurul Ucrainei. Vedem poziții similare și în alte capitale europene, care, din păcate, nu ni se par a fi înclinate spre negocieri de pace, ci mai degrabă sunt înclinate să provoace în orice fel continuarea războiului”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, marți dimineață. Și restul zilei nu poate fi decât pe aceeași linie. Cu o varietate de tonuri și ritmuri care sună toate pe muzica „unei iritări larg răspândite și profunde” din partea Kremlinului pentru ceea ce în acest moment nu este o decizie oficială, ci doar o declarație făcută de viitorul cancelar german, care într-un interviu televizat s-a declarat „deschis” la posibila trimitere de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către armata ucraineană, explicând că după trei ani de război împotriva Rusiei, Ucraina trebuie să iasă din defensivă.
„Kievul reacționează întotdeauna și numai atât. Trebuie să fie capabil să determine singur unele dintre aceste evenimente. Militarii ar spune: trebuie să luați situația în mâini”, a spus liderul conservatorului CDU, câștigător al ultimelor alegeri, care a sugerat și distrugerea Podului Kerci, cea mai importantă legătură terestră dintre Rusia și peninsula Crimeea, ocupată de ruși. „Ar fi o modalitate strategică de a pune în sfârșit această țară față în față cu situația reală”, a explicat el. Dacă cuvintele despre aprovizionările de război ar fi urmate de fapte, Merz ar urma să anuleze decizia luată de predecesorul său în guvern Olaf Scholz, care încă de la începutul Operațiunii Militare Speciale s-a opus posibilității trimiterii de focoase de croazieră în Ucraina, considerate potențial capabile să inverseze rezultatul conflictului.
Și dacă așa ar fi într-adevăr așa, reacția unanimă a politicienilor ruși și a presei ar fi și mai de înțeles. În lipsa probelor, rămâne tonul dur care a urmat comentariului inițial al lui Peskov, care cu calmul său diplomatic obișnuit s-a concentrat mai mult pe atitudinea de ansamblu a Europei decât asupra Germaniei ca atare. Acestea sunt subtilități ce îi sunt de multă vreme necunoscute fostului președinte și prim-ministru Dmitri Medvedev, care, ca de obicei, le-a folosit ca atac pe rețelele sale de socializare. „Fritz Merz este bântuit de amintirile tatălui său, care a slujit în Wehrmacht-ul lui Hitler. Acum, el propune să lovească podul din Crimeea. Gândește-te de două ori, nazistule!”.
Celelalte comentarii sunt ceva la mijloc între alfa Peskov și omega Medvedev. „Toate acestea nu au nimic de-a face cu soluționarea crizei ucrainene”, scrie Leonid Slutski, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei. „Ca să nu mai vorbim că astfel de pași provoacă o escaladare și, în consecință, cresc riscurile unui conflict global”. Deputatul Dumei de Stat din Sevastopol, Dmitri Belik, susține că viitorul cancelar german încearcă să se încadreze în agenda promovată în mod activ de „partidul de război” și este convins că existența podului, simbol al reunificării dintre peninsulă și Rusia, „privează de mult timp de somn Occidentul și autoritățile de la Kiev”.
„Moskovski Komsomoleț”, un cotidian foarte apropiat de Kremlin, publică un comentariu care rezumă și explică poziția Moscovei. Dacă Taurus sunt folosite împotriva Rusiei, „Germania riscă să treacă de la statutul de simplu donator la cel de parte în conflict”. Acest lucru ar putea duce la o confruntare deschisă între Rusia și o țară NATO. Cu toate consecințele care ar putea apărea.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii