Fostul premier Silvio Berlusconi e cunoscut pentru relațiile bune cu Vladimir Putin. În același timp, partidul lui e parte a coaliției de guvernare din Italia.

"Eu să vorbesc cu Zelenski? Dacă aș fi fost prim-ministru, nu aș fi mers niciodată, pentru că asistăm la devastarea țării sale și la masacrul soldaților și civililor săi. Era suficient să înceteze să mai atace cele două republici autonome din Donbas și acest lucru nu s-ar fi întâmplat, așa că eu consider foarte, foarte negativ comportamentul acestui domn", a spus Silvio Berlusconi, după ce a votat pentru alegerile regionale din Lombardia, la Milano, relatează La Repubblica.

"Pentru a ajunge la pace, aș crede că domnul președinte american ar trebui să-l ia pe Zelenski deoparte și să-i spună: 'După sfârșitul războiului, este la dispoziția ta un plan Marshall pentru a reconstrui Ucraina. Un plan Marshall 6-7-8-9 trilioane de dolari, cu o singură condiție, ca mâine să ordoni încetarea focului, și pentru că noi, începând de mâine, nu vă vom mai da dolari și nu va vom mai da arme'. Numai așa ceva l-ar putea convinge pe acest domn să ajungă la o încetare a focului", a declarat președintele Forza Italia.

Reacția Partidului Democrat nu a întârziat să apară.

"Giorgia Meloni este de acord cu cuvintele tulburătoare rostite de Berlusconi cu privire la războiul din Ucraina?, întreabă președintele senatorilor Partidului Democrat, Simona Malpezzi: "Astăzi, de fapt, a declarat oficial că este de partea Rusiei lui Putin. Cu acești aliați guvernamentali, premierul Meloni să nu se plângă de modul în care este tratată în UE".

Senatorul democrat Enrico Borghi consideră că "declarațiile pro-Putin și anti-Zelenski ale lui Berlusconi sunt un motiv de contradicție răsunătoare în cadrul majorității pe o problemă fundamentală, precum ajutorul acordat Ucrainei. Acestea sunt poziții care izolează Italia și slăbesc frontul occidental".

Nu este pentru prima dată când Berlusconi face declarații pro-Putin. Cu ocazia unei alte întâlniri electorale la ultimele alegeri generale din 25 septembrie, liderului Forza Italia i-au scăpat niște cuvinte cel puțin ambigue.

"Putin trebuia doar să înlocuiască Guvernul lui Zelenski cu un guvern de persoane respectabile", este rezumatul uneia dintre intervențiile sale la emisiunea "Porta a Porta", care într-o escaladare a controverselor a ajuns până la președintele ucrainean, care, uimit, a declarat pentru cotidianul La Repubbica: "Berlusconi chiar are încredere într-un asasin ca Putin?". "Cavalerul" a încercat să se eschiveze, susținând că a relatat gândurile altora.

Apoi, aproximativ o lună mai târziu, într-o adunare cu deputații din Forza Italia în ajunul consultărilor de la Palatul Quirinale pentru formarea noului Executiv, a revenit să atace Kievul: "Războiul este din vina rezistenței ucrainene", a relatat La Presse. Foarte dură a fost atunci reacția Giorgiei Meloni: "Cine nu împărtășește atlantismul, iese din guvern".

Sursa: RADOR