Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va participa la alegerile pentru Parlamentul European din mai.

Cel poreclit "Il Cavalliere” în Italia a declarat la un eveniment organizat în Sardinia că are un "sentiment de responsabilitate" și va candida în alegerile de la sfârșitul lunii mai, scrie EurActiv.com.

"Cu cunoștințele şi experiențele mele și cu capacitatea mea de a convinge, cred că pot juca un rol important și îi pot face pe cetățenii europeni să înțeleagă că riscăm să ne îndepărtăm de valorile occidentale", a declarat Berlusconi, aflat în turneu electoral înainte de alegerile regionale din februarie.

Decizia sa vine la scurt timp după o întâlnire cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care face parte din mișcarea Forza Italia a lui Berlusconi. Tajani a salutat "vestea excelentă", precizând că era sigur că vechiul său prieten va candida din nou pentru a apăra "libertatea și dreptul cetățenilor de a avea un loc de muncă și de a nu fi hărțuiți de impozite incorecte".

Berlusconi, în vârstă de 82 de ani, a spus că va fi membru al Parlamentului European pentru a "pune capăt acestui guvern, la fel ca în 1994 când am decis să-i opresc comuniștii".

El a mai spus în că se așteaptă ca șeful Ligii, Matteo Salvini, "să vină să-i bată la ușă pentru a forma un guvern de centru-dreapta".

O figură extrem de controversată, Berlusconi poate candida la europarlamentarele din mai, după ce o instanță din Milano a decis anul trecut să-l "reabiliteze", în urma unei condamnări pentru fraudă fiscală, permiţându-i astfel să ocupe o funcţie publică.

Magnatul media a condus guvernul italian timp de aproape un deceniu, timp în care şi-a câştigat o reputaţie proastă din cauza abordărilor neconvenționale din politică, dar şi din cauza implicării în numeroase dosare penale.

Berlusconi se situează în mod ferm în tabăra proeuropeană. În decembrie, el a scris pe Twitter că speră că Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană. Fostul premier a mai spus că "aprinde o lumânare în fiecare noapte, astfel încât să existe nou referendum pentru (ca Marea Britanie să) rămână în Europa".