Biroul președintelui ceh Milos Zeman va opri furnizarea de informații către mai multe media de investigații, printre care postul public de televiziune, săptămânalul Respekt, site-ul de știri Seznam Zprávy și cotidianul Deník N.

Biroul președintelui a anunțat această decizie controversată într-o declarație oficială intitulată "declarație despre lupta împotriva dezinformării”.

Potrivit declarației, decizia a fost luată "în cadrul luptei împotriva dezinformării, a cărei importanță a fost confirmată de Comisia Europeană în timpul negocierilor din ianuarie 2021. Lupta împotriva dezinformării se numără printre subiectele principale ale Comisiei Europene și chiar ale Guvernului ceh. Cu o astfel de mișcare, biroul președintelui se alătură acestui efort".

Potrivit șefului biroului președintelui, Vratislav Mynář, aceste mass-media sunt "distorsionate, false și părtinitoare", relatează EURACTIV.com.

Institutul Internațional al Presei (IPI) a condamnat decizia.

"IPI consideră că această decizie de a opri intenționat informațiile pe o bază discriminatorie încalcă Constituția Cehiei, care stipulează că puterea statului e în slujba tuturor cetățenilor, precum și Carta drepturilor și libertăților fundamentale, care garantează dreptul la informare", a declarat institutul într-un comunicat.

Conform IPI, "astfel de bariere în calea accesului la informații vor împiedica activitatea mass-media și vor submina grav libertatea presei”.