Patriarhia Romană dezaprobă "constant promovarea ideii de parteneriat civil", a reacționat BOR după decizia CEDO, care cere României să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

Patriarhia Romană consideră că legiferarea parteneriatului civil reprezintă "nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei".

"În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia", susține BOR, în opinia căreia cadrul legal care protejează în mod optim "creșterea, educația și instruirea copiilor" este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României).


"Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate", se mai arată în comunicat.

Legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea "căsătoriei între persoanele de același sex", ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această "căsătorie", susține BOR, care vorbește de mișcări politice "șirete".

BOR mai spune că domeniul dreptului familiei este "strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde": "Așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex".

În realitate, au mai existat decizii ale CEDO în urma cărora state precum Grecia și Italia au adoptat parteneriatul civil pentru cuplurile homosexuale.

CEDO a pronunțat marți o hotărâre în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii contra României, în urma căreia Bucureștiul trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.