In cadrul reuniunii extraordinare cu tema "Palestina - reconstructie si dezvoltare", pe care Corina Cretu a prezidat-o in PE si la care a participat Tony Blair, s-a aratat ca este esentiala emanciparea prezentei europene in Orientul Mijlociu.

Eurodeputata Corina Cretu, vicepresedinta Comisiei pentru dezvoltare din Parlamentul European (DEVE), a subliniat la reuniunea extraordinara cu tema "Palestina - reconstructie si dezvoltare", ca este esentiala emanciparea prezentei europene in Orientul Mijlociu, astfel incat Uniunea Europeana, care acum este cel mai important donator in regiune, sa devina totodata si principalul jucator, pentru a determina implementarea unei solutii pasnice durabile.

Tony Blair, trimisul special al Cvartetului pentru Pace in Orientul Mijlociu, a declarat ca "Europa doreste sa joace un rol politic. Noi suntem frustrati pentru ca vedem ca americanii joaca cel mai important rol politic din punctul de vedere al israelienilor, in conditiile in care noi dam cei mai multi bani". Fostul premier britanic a prezentat atat progresele inregistrate in ultimii ani in Cisiordania, cat si dificultatile din Fasia Gaza si impasul in care se afla relatiile israeliano-palestiniene. "Israelienii sunt ingrijorati de securitate si daca noi nu intelegem acest lucru, atunci nu vom sti unde este problema principala", a accentuat Blair.

Corina Cretu a precizat ca, alaturi de componenta politica, dezvoltarea economica si imbunatatirea vietii de zi cu zi a oamenilor joaca un rol decisiv in schimbarea situatiei din Orientul Mijlociu, in special in Fasia Gaza, unde "este o situatie dramatica careia trebuie sa-i raspundem cu masuri concrete". "Fara o dezvoltare economica, fortele extremiste au o plaja mult mai larga de recrutare a celor care se angajeaza in miscari radicale", a subliniat doamna Cretu, insistand asupra necesitatii eficientizarii eforturilor UE, in conditiile in care aceasta este cel mai important donator in zona, numai in 2009 UE contribuind cu peste jumatate de miliard de euro in programe privind sanatatea, educatia, aprovizionarea cu energie si cu gaze. "Este foarte important sa vedem cum vom merge de acum inainte, daca merita si unde merita sa trimitem bani pentru Gaza", a precizat Corina Cretu, membra a Delegatiei PE pentru relatiile cu Israelul.

Sursa: S&D