Blocarea aderării la Schengen alimentează narațiunile pro-ruse în Bulgaria
Decizia Olandei și Austriei de a bloca aderarea Bulgariei la Schengen a întărit retorica cercurilor pro-ruse, liderul partidului populist Vazrazhdane declarând că decizia dovedește ipocrizia UE în a dori banii Bulgariei, nu și cetățenilor săi.
Kostadin Kostadinov, liderul partidului populist Vazrazhdane, i-a avertizat pe bulgari că țara lor ar putea deveni un tampon și o anexă furnizoare de materii prime a Occidentului, după ce miniștrii de interne europeni au aprobat recent cererea Croației de a adera la spațiul Schengen, dar au blocat cererile Bulgariei și României, relatează EURACTIV.
"Schengen a arătat prin decizia sa că Uniunea Europeană dorește ca Bulgaria să fie un teritoriu tampon. Partenerii noștri din UE nu doresc ca Bulgaria să fie o economie puternică. Partenerii noștri și-au scos măștile, trebuie să începem să ne renegociem aderarea la UE”, a spus Kostadinov.
"Decizia dezvăluie ipocrizia politicii europene: „Puteți fi în Zona euro, ca să vă putem lua banii de la casa valutară bulgară pentru a suge banii pe care îi are Bulgaria. Pe de altă parte, nu puteți fi în Schengen”, a adăugat Kostadinov.
Sprijinul pentru Vazrazhdane, partid anti-NATO, a crescut foarte mult în ultimii doi ani, deoarece formațiunea a apelat la o propagandă antivaccin extremă și a răspândit retorica rusă despre războiul din Ucraina. Partidul a obținut peste 10% la ultimele alegeri, dar există temeri că această popularitate ar putea continua să crească.
Potrivit lui Kostadinov, decizia privind Schengen îi favorizează pe bulgari, deoarece țara nu va deveni un centru de distribuție pentru imigranții ilegali pe fondul crizei migranților în curs de desfășurare.
Săptămâna trecută, într-o mișcare simbolică, țara care nu era încă în Zona euro și-a demonstrat dorința de a adopta într-o zi moneda unică, în timp ce președintele Rumen Radev a anunțat pregătirile pentru a începe tipărirea de euro.
Vazrazhdane este principalul oponent al admiterii Bulgariei în Zona euro, preconizată pentru 2024. Vinerea trecută, Kostadinov a spus că adoptarea euro ar putea duce la un "război civil".
"Boicotați olandezii"
De multă atenție s-a bucurat și omul de afaceri Vasil Velev, președintele Asociației pentru capitalul industrial din Bulgaria – una dintre cele trei organizații patronale.
Velev, printre cei mai vocali lobbyști pentru un nou contract pe termen lung cu gigantul rus Gazprom, după ce Sofia a fost printre primele țări cărora li s-a întrerupt aprovizionarea cu gaze a Moscovei la începutul acestui an, solicită acum un boicot complet al bunurilor și afacerilor olandeze.
"Bulgaria trebuie să folosească toate pârghiile și canalele de influență posibile. Le putem boicota mărfurile (olandeze), putem să nu mai cumpărăm combustibil de la benzinăriile lor (Shell). Nu trebuie să ne trimitem copiii la universitățile olandeze”, a spus Velev, citat de Nova TV.
El a explicat că în magazine există suficiente produse japoneze și coreene de înaltă calitate, așa că nu este nevoie să fie cumpărate echipamente olandeze. El a cerut guvernului bulgar să "pună piedici tuturor inițiativelor olandeze atunci când interesul bulgar este afectat”.
Temeri privind propaganda rusă
Fostul președinte bulgar Rosen Plevneliev (2012-2017) a avertizat că neacceptarea Bulgariei în Schengen va duce la o creștere înzecită a propagandei rusești.
"Atacurile hibride rusești în Bulgaria vor deveni și mai eficiente. Să spunem clar – când Bulgaria rămâne singură, izolată, la periferia Uniunii Europene, marele câștigător este Putin și populiștii săi din Bulgaria”, a spus Plevneliev în cadrul conferinței internaționale organizate de Forumul de Securitate de la Sofia, marți, 7 decembrie, înainte de votul din JAI.
Cine e de vină?
De doi ani, Bulgaria se află într-o criză politică gravă, iar disputele dintre principalele partide politice din țară reprezintă un obstacol în calea formării unui guvern de coaliție stabil. Bulgarii ar putea să voteze, în martie 2023, pentru a cincea oară în doi ani.
Principalele partide bulgare au fost pasive față de problema Schengen în ultimele patru luni, în timp ce guvernul interimar al lui Radev a fost lăsat să facă lobby pentru aderarea la zona de liberă circulație.
Partidele au devenit active doar în ultimele zile înainte de votul Consiliului UE, când era deja clar că Bulgaria va fi blocată.
Doi foști premieri – Boiko Borisov de la GERB, care se bucură de sprijinul Partidului Popular European, și Kiril Petkov de la "Continuăm schimbarea” – au intrat într-un conflict politic asupra Schengen, acuzându-se reciproc.
Borisov a spus că Bulgaria a fost respinsă deoarece guvernul Petkov a permis traficanților de persoane să opereze nestingheriți, în timp ce Petkov l-a acuzat pe Borisov că i-a mințit pe liderii europeni și că corupția sa este cauza eșecului Schengen.
Comentarii