Ministrul de Interne, Lucian Bode, a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) organizată de Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Pe agenda discuțiilor au figurat subiecte precum starea generală a spațiului Schengen, operaționalizarea Sistemului de Informații Schengen, implementarea interoperabilității, azilul și migrația, respectiv agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei din perspectiva securității interne, a transmis Bode într-un mesaj pe Facebook.

"În contextul discuției despre funcționarea spațiului Schengen, le-am solicitat partenerilor europeni finalizarea procesului de aderare a României la spațiul Schengen în cursul acestui an și am reconfirmat sprijinul nostru în privința consolidării securității UE. Salut poziția mai multor omologi care au cerut în intervențiile avute finalizarea procesului de aderare a României la spațiul Schengen în cursul acestui an", a scris acesta.

Totodată, în cadrul dezbaterilor, Bode le-a solicitat partenerilor europeni ca discuțiile privind extinderea spațiului Schengen să nu fie alterate de cele privind combaterea migrației ilegale.

"În acest sens, chiar dacă nu se află pe rutele de migrație înspre UE, am dat asigurări că România va rămâne implicată în eforturile regionale de reducere a fluxurilor de migrație înspre UE și în găsirea unor soluții care să sprijine statele membre afectate de migrația ilegală", a mai notat ministrul de resort.

În ceea ce privește implementarea interoperabilității, Lucian Bode spune că a evidențiat "resursele și eforturile importante care sunt alocate la nivel național pentru implementarea sistemelor europene de informații și am exprimat necesitatea ca operaționalizarea acestora să se realizeze în calendarul agreat".

"România alocă importante resurse naționale pentru implementarea sistemelor europene de informații, ca parte a eforturilor noastre de a contribui la securitatea spațiului Schengen. La nivel național, am pus în funcțiune un mecanism instituțional complex de monitorizare a gradului de implementare a sistemelor, ceea ce a făcut ca România să fie printre statele membre care nu au înregistrat întârzieri în implementare", a continuat el.

Referitor la subiectul abordat în cadrul unui prânz de lucru, ministrul de Interne a salutat lansarea unui dialog structurat cu autoritățile ucrainene privind securitatea internă și a exprimat susținerea României față de o posibilă misiune civilă a UE în Republica Moldova pentru consolidarea securității și rezilienței acesteia.