Ministrul de interne, Lucian Bode, i-a cerut omologului suedez, Gunnar Strommer, un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare.

Lucian Bode a avut joi o întrevedere ”foarte bună” cu omologul suedez, Gunnar Strömmer, căruia i-a ”cerut un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare”.

Întâlnirea a avut loc la Stockholm, unde - joi și vineri - are loc Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Subiectul Schengen nu se află pe agendă, reuniunea fiind dedicată migrației.

Ministrul român de interne spune - într-o postare pe Facebook - că Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene ”se va implica activ în favoarea României, extinderea spațiului Schengen fiind una dintre prioritățile anunțate”.

”Un prim pas important a fost făcut deja și apreciez decizia Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene de a demara de îndată consultări cu toți partenerii europeni în vederea identificării modalităților concrete de a debloca acest dosar”, mai scrie Bode.

Ministrul de interne susține că a discutat în capitala suedeză și cu omologul austriac, Gerhard Karner: ”Sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut”.

Bode i-a cerut Austriei ”să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spațiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil”, ”cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenția europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migrație din Balcani”.

Înaintea reuniunii, comisara pentru afaceri interne, Ylva Johannson a declarat că în bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru construirea unui zid la granița Bulgariei cu Turcia, așa cum a cerut Austria.

În cadrul vizitei făcute luni la granița bulgaro-turcă, Karl Nehammer a anunțat că Austria va face lobby la Uniunea Europeană pentru ca Bulgaria să primească asistență în valoare de două miliarde de euro, destinată întăririi securității la frontiera cu Turcia.

Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a reiterat joi solicitarea cancelarului, susținând că multe țări ar avea nevoie de ajutor la granițele externe.