Ministrul de Interne, Lucian Bode, și omologul bulgar Ivan Demerdzhiev, au discutat joi, în marja Conferinței internaționale ″Black Sea and Balkans Security Forum″ de la București, despre coordonarea demersurilor pentru aderarea la Schengen.

Cei doi au avut o întrevedere bilaterală, iar principalele teme au vizat "coordonarea demersurilor pentru aderarea RO și BG la Spațiul Schengen, gestionarea provocărilor de la frontiera comună, continuarea și consolidarea cooperării bilaterale", a transmis MAI printr-un comunicat de presă.

Întrevederea reprezintă o continuare a dialogului constant avut de cei doi demnitari, de la începutul acestui an, cu ocazia reuniunilor JAI, a participării la Conferința ministerială de la Sofia, respectiv a întâlnirilor în format videoconferință.

Cei doi au realizat un schimb de opinii cu privire la discuțiile avute cu miniștrii de Interne din SM UE în perspectiva coordonării demersurilor pentru aderarea la spațiul Schengen.

De asemenea, au fost convenite măsuri destinate consolidării cooperării la frontieră pentru a preveni și combate migrația ilegală și infracțiunile conexe.

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost evidențiată buna cooperare operativă dintre cele două țări, prin continuarea misiunilor comune de patrulare pe litoralul bulgăresc, în sezonul estival 2023, și prin asigurarea unui schimb rapid de date și informații.