Boiko Borisov, Temenujka Petkova și Tomislav Doncev au avut întâlniri cu persoane de pe lista neagră a Comisiei Europene, adică ruși care au promovat Foaia de parcurs pentru Turkish Stream.

Acest lucru a fost anunțat de Țvetan Țvetanov, fost vicepremier bulgar și ministru al afacerilor interne, unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Borisov, în emisiunea „Față în față” de la bTV, relatează Sega.

El a întrebat de ce nimeni nu vorbește despre aceste subiecte. Țvetanov a precizat că cu Borisov, Doncev și Petkova, care făceau parte în acel moment din cadrul puterii executive, s-a întâlnit Alexandr Babakov și Alexandr Vorobiov. Dacă întâlnirile au avut loc înainte de construirea Turkish Stream, persoanele în cauză trebuie să fie pe o listă de interdicții, în conformitate cu anexarea Crimeei în 2014.

"Bulgaria a avut un guvern în care conducerea de la vârf a statului promova interesele rusești. Turkish Stream este un exemplu foarte clar", a mai spus Țvetanov.

La observația moderatorului că și el a făcut parte din aceeași guvernare, fostul ministru de interne a explicat că tocmai acestea au fost diferențele pe care le-a avut cu o parte a conducerii de atunci. El a dat ca exemplu otrăvirirea lui Serghei Skripal în 2018.

Potrivit acestuia, Bulgaria ar fi trebuit să expulzeze încă de atunci diplomați ruși. Însuși Țvetanov a vrut să fie expulzați, dar în acea perioadă a existat o cooperare între președinte, Borisov și socialiștii bulgari, iar acest lucru nu s-a întâmplat. El a arătat că, înainte de război, în UE a existat așa-numita politică echilibrată cu Rusia, în cadrul căreia lideri precum Merkel au menținut relații bune cu partea rusă. „Dar niciun lider nu s-a întâlnit cu oameni de pe lista neagră”, a spus Țvetanov.

„O hartă cu rutele gazoductelor nu poate fi găsită în evidențele sau arhiva Ministerului energiei. Aceasta este securitate națională, este protecția securității naționale, nu am fost oare în slujba intereselor străine?”, a întrebat Țvetanov.

Întrebat când a aflat el despre aceste lucruri, Țvetanov a răspuns că i-a spus acest lucru de mai multe ori lui Borisov. „Am avut opinii diferite, dar nu am arătat nimic public”, a adăugat el. 

Sursa: RADOR