NATO nu poate fi o ''alianță a la carte'', a declarat luni șeful diplomației europene Josep Borrell, după ce Donald Trump a evocat posibilitatea ca SUA să nu mai apere țările Alianței Nord-Atlantice, în cazul în care acestea nu contribuie suficient.

''Să fim serioși! Să fim serioși! NATO nu poate fi o alianță a la carte'', a spus Josep Borrell înaintea reuniunii informale a miniștrilor dezvoltării din Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles, transmis AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

''În epoca în care trăim, o alianță militară nu poate funcționa după toanele președintelui Statelor Unite: 'da, nu, mâine, nu, depinde'. NATO există sau nu există'', a adăugat Borrell iritat.

''În timpul acestei campanii (electorale americane), vom vedea și înțelege multe lucruri. Nu contați pe mine pentru a comenta toate ideile stupide care vor fi exprimate în timpul unei campanii naționale din Statele Unite'', a avertizat el.

În timpul unui miting electoral, fostul președinte american Donald Trump, care îl va înfrunta probabil pe Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie, a evocat o conversație pe care ar fi avut-o cu liderul unui alt stat membru NATO, fără a-i dezvălui numele.

"Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat și a spus: 'Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?' '', povestește miliardarul înainte de a dezvălui răspunsul său: "Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja (pe ruși) să vă facă ce vor. Trebuie să vă plătiți facturile''.