Borrell solicită să "se pună presiune" asupra Israelului pentru o încetare a focului

Borrell spune că este necesar să se acționeze în vederea unei soluții cu două state.
Comunitatea internațională trebuie să facă presiuni asupra Israelului pentru a obține o încetare a focului și a "pune capăt situației tragice" din Orientul Mijlociu, a declarat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell.
În cadrul celei de-a doua sesiuni a celui de-al nouălea Forum Regional al Uniunii pentru Mediterana (UpM) de la Barcelona, Borrell a îndemnat cele 43 de țări participante la reuniune să ajungă la un consens cu privire la exercitarea presiunii asupra Israelului pentru a pune capăt a ceea ce el a numit "cel mai grav și acut criză umanitară de la al Doilea Război Mondial".
"Trebuie să facem mai mult decât să ne arătăm îngrijorarea (față de conflictul din Gaza)", a spus Borrell, care face parte din PSOE (S&D) al prim-ministrului Pedro Sanchez, notând că recunoașterea palestinienilor și soluția celor două state sunt singurele opțiuni pentru pace și stabilitate de lungă durată în regiune.
Pentru a asigura pacea, este nevoie să începem imediat să acționăm în acest sens.
"Să implementăm. Acesta este cuvântul cheie. Nu doar să spunem că sprijinim, ci să începem să facem lucruri. Să trecem la acțiune, să acționăm astfel încât această soluție să fie implementată", a spus Borrell referindu-se la obținerea unei soluții cu două state, relatează EFE.
Luni dimineață, Borrell și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la "modelul italo-albanez" de externalizare a gestionării fluxurilor de migrație către țări din afara UE.
"În acest moment, există o tendință în UE, condusă de unele țări, de a recurge la «offshoring» în privința gestionării solicitanților de azil", a declarat Borrell pentru postul public spaniol Radio Nacional de España (RNE).
Borrell a criticat, de asemenea, vizita prim-ministrului ungar Viktor Orbán în Georgia, după ce UE a cerut o anchetă privind "neregulile" de la recentele alegeri din această țară.
"Aș dori să profit de această ocazie pentru a vă asigura că orice ar spune domnul Orbán în vizita sa în Georgia, el nu reprezintă Uniunea Europeană", a declarat Borrell pentru RNE.
Pași concreți către o soluție cu două state
Ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares (PSOE), a avut o reacție similară cu privire la soluția celor două state, spunând luni că este timpul să "transformăm cuvintele în fapte" pentru a încerca să implementăm (această soluție), adăugând că este cea mai bună modalitate de a pune capăt conflict prelungit în regiune.
În luna mai a acestui an, Spania s-a alăturat Norvegiei și Irlandei pentru a recunoaște statalitatea palestiniană, declanșând critici dure din partea Israelului și mai multe conflicte diplomatice ulterioare între Madrid și Tel Aviv cu privire la diviziunile profunde din cadrul guvernului de coaliție progresist al lui Sánchez în legătură cu conflictul din Orientul Mijlociu.
În acest sens, potrivit lui Albares, recunoașterea statului palestinian "este și o garanție de securitate pentru Israel și pentru întreaga regiune".
Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe din Iordania, Ayman Safadi, a subliniat că singura alternativă la soluția celor două state este "mai mult război și apartheid".
Comentarii