Uniunea Europeană are la dispoziție extrem de puține resurse pentru a lupta eficient cu acțiunile de dezinformare ale unor actori externi, inclusiv campaniile de dezinformare legate de vacinnurile anti-COVID, susține șeful diplomației europene.

Deputații din Comisia specială pentru ingerințele externe (INGE) a Parlamentului European l-au chestionat luni pe Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, despre pașii concreți ai UE pentru combaterea dezinformării.

Eurodeputații au vrut să știe care sunt măsurile luate pentru a combate campaniile de dezinformare ale Rusiei în general și, în special, a campaniei contra strategiei europene de vaccinare anti-COVID, care discreditează produsele aprobate de UE, promovând în schimb vaccinul rusesc Sputnik V.

Borrell a fost, de asemenea, întrebat dacă UE are suficiente resurse financiare pentru a răspunde amenințărilor hibrid din China, dar și dezinformărilor răspândite de aalți actori, precum Arabia Saudită, Turcia, ISIS sau Iran.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) nu are nici resursele, nici autoritatea pentru a contracara eficient atacurile hibride din partea Chinei, a răspuns șeful diplomației europene.

Borrell a menționat că Uniunea este sub presiune permanentă, iar resursele sunt extrem de mici.

„Este un război. Trebuie să învățăm cum să purtăm acest război, cum să obținem instrumentele adecvate. Dar, comparativ cu ce au adversarii noștri, noi avem extrem de puțin”, le-a spus Borrell eurodeputaților.

El a cerut Parlamentului European un mandat mai cuprinzător pentru a combate în special amenințările hibride din China și a recunoscut că încercarea de a discredita informațiile false răspândite pe scară largă este mult mai puțin eficientă decât furnizarea deschisă a informațiilor corecte. Totuși, Borrell a insistat că Europa nu are o capacitate de a produce informații care să prezinte propriile opinii în aceeași măsură cu capacitatea de a fabrica dezinformări a altor state.