Șeful diplomației europene a declarat vineri că unele țări europene sunt pregătite să trimită tancuri grele în Ucraina.

Josep Borrell și-a exprimat speranța că o decizie pentru livrarea lor va fi luată la discuțiile de vineri ale miniștrilor apărării la baza aeriană Ramstein din Germania, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Miniștrii apărării și înalți responsabili militari din 50 de țări se întâlnesc sub coordonarea secretarului american al apărării, Lloyd Austin, în cea mai recentă conferință dintr-o serie de întâlniri despre livrările de arme de la începutul invaziei ruse din Ucraina în urmă cu 11 luni.

Subiectul principal al discuțiilor este dacă Germania își va da acordul pentru re-exportul tancurilor sale Leopard 2 către Ucraina, acestea fiind folosite de diverse armate din Europa.

"Cred că Ucraina are nevoie de armele de luptă și tancurile grele pe care le-a cerut, iar unele țări europene sunt dispuse să le ofere. Sper că se va lua această decizie", a spus Borrell la Madrid.

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat vineri că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la o eventuală livrare către Kiev a tancurilor de asalt Leopard.

Chestiunea a fost discutată la Ramstein, dar nu a fost luată nicio decizie, a declarat Boris Pistorius, adăugând că e "falsă" impresia că Germania se opune livrării de tancuri Kievului.

Viceministrul de externe polonez Pawel Jablonski a precizat că Polonia ar putea trimite Ucrainei tancuri Leopard 2, de fabricație germană, chiar și fără acordul Berlinului.

11 state europene s-au angajat joi, la Tallinn, să livreze mai multe arme Ucrainei, spunând că vor trimite tancuri de luptă, artilerie grea, sisteme de apărare aeriană, muniție și vehicule de luptă pentru infanterie.

"Angajamentul" din Estonia a fost semnat de Estonia, Marea Britanie, Polonia, Letonia, Lituania, Danemarca, Cehia, Germania, Olanda, Slovacia și Spania, notează EURACTIV.

Zelenski critică ezitarea Germaniei în ceea ce privește livrările de tancuri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi reticența Germaniei de a autoriza livrările de tancuri grele, declarând că aceasta nu este "strategia corectă".

"Sunt momente când nu ar trebui să eziți sau să te compari. Când cineva spune 'Nu voi livra tancuri decât dacă altcineva o face' ", a spus Volodimir Zelenski, vorbind prin videoconferință în timpul unui mic dejun la Forumul de la Davos. El se referea la rapoartele de presă conform cărora Berlinul va livra tancuri avansate doar dacă Statele Unite vor livra tancuri Abrams.

"Scopul nostru este să ne eliberăm toate teritoriile noastre", a mai spus liderul ucrainean. "Crimeea este țara noastră, teritoriul nostru, marea și munții noștri. Dați-ne armele d-voastră și noi ne vom recupera pământurile", a punctat el, relatează Le Figaro, preluată de RADOR.