Prin sărbătorirea „Zilei naționale” pe 9 ianuarie, deși considerată ilegală, președintele Republicii Sârbe din Bosnia, Milorad Dodik, subminează statul central și menține un climat de violență, cu sprijinul sârbilor, maghiarilor și rușilor.

Încă o dată secesioniștii sunt în acțiune. Din nou tună, amenință și defilează înarmați și cu fanfara după ei. Încă o dată, europenii sunt dezbinați, tăcuți sau lași. Ca la fiecare 9 ianuarie, naționaliștii sârbi se întorc pe cai mari și sărbătoresc crearea în 1992 a Republicii Srpska, una dintre cele două entități ale Bosniei-Herțegovinei care a ieșit dureros din războiul încheiat prin pacea de la Dayton de la sfârșitul anului 1995, relatează Liberation.

Concerte, discursuri, demonstrații ale forțelor polițienești și paramilitare, acordarea de medalii – anul acesta iliberalul maghiar Viktor Orbán, după criminalul de război Putin, anul trecut: nimic nu este prea bun, nimic nu este prea grandios pentru această „sărbătoare națională” prezentată de eternul Milorad Dodik, președintele Republicii Sârbe din Bosnia (RS).

Data de 9 ianuarie, care coincide cu o sărbătoare creștină ortodoxă sârbă (Sf. Ștefan - n.r.), nu poate fi o „sărbătoare națională”. Dodik și-ar dori foarte mult ca RS să fie un stat condus de (și pentru) sârbi. Este doar o entitate în care coexistă alte „popoare constitutive”, croați catolici și bosniaci musulmani.

Pentru mulți dintre aceștia, această dată marchează începutul războiului care a devastat Bosnia-Herțegovina, lăsând în urmă cel puțin 100.000 de morți și aproximativ 2,5 milioane de oameni strămutați. Curtea Constituțională a Bosniei a declarat ilegală această sărbătoare, considerând că se constituie într-o discriminare față de comunitățile din regiune. 9 ianuarie este, așadar, o zi de excludere.  

O regiune în care sunt celebrați criminalii de război

Ar trebui să minimalizăm situația și să nu spunem nimic pentru a nu acorda prea multă importanță unui prințișor al unei republici liliputane ale cărei granițe au fost în mare parte trasate cu sânge?

Nu, pentru că cu cât trec mai mulți ani și cu cât Milorad Dodik avansează mai mult pionii și câștigă teren, cu atât obiectivele sale secesioniste subminează Balcanii și alimentează un climat de violență. Există o urgență în Bosnia și Herțegovina. Condamnările din partea europenilor, atunci când există, sunt minimaliste. Cu siguranță nu la înălțimea pericolelor dintr-o regiune care aspiră să adere la Uniunea Europeană, dar în care sunt celebrați criminalii de război.

Anul acesta au fost lansate artificii în principalele orașe din RS. La Vișegrad, unii au sărbătorit ziua iluminând Podul Sokolovici, locul unor masacrelor în masă în timpul războiului, și scandând numele lui Ratko Mladici, liderul militar sârb bosniac închis pe viață pentru genocidul de la Srebrenica din 1995. Și, de parcă scandările și cântecele nu ar fi fost suficiente, pe unul dintre digurile podului a fost desfășurat un banner cu imaginea legendarei sale șepci.

Dodik nu a fost lăsat pe dinafară. El a scandat numele lui Mladici și al unui alt criminal de război: Radovan Karadzici, liderul politic al sârbilor bosniaci, întemnițat și el pe viață pentru responsabilitatea sa în genocid. 

Proiect de independență

Aceasta este „ziua națională” a lui Dodik: sărbătoare pentru a intimida, scandări pentru a nega. „Aceasta este Republica Srpska. Organizată, disciplinată, care se iubește și care iubește pacea”, a declarat marți autocratul din Banja Luka. A uitat că, în ultimele zile, unii dintre acoliții săi au tras în apropierea caselor bosniace din regiunea Srebrenica.

Alții, din mașină, strigaseră insulte și lansaseră apeluri la izgonirea celor întorși să locuiască în apropierea acestui oraș în care au fost executați 8.000 de bărbați în iulie 1995. Un genocid încă negat de Dodik, care ar putea fi urmărit penal pentru acest negaționism.

Dar lui Dodik nu-i pasă. Cu sprijinul fratelui său mai mare, ultranaționalistul Aleksandar Vucici din Belgrad, și cu sprijinul secret al lui Putin și mai nou al lui Orbán, a început să lucreze pentru a submina autoritățile centrale bosniace. El critică un „stat imposibil”, statul Bosnia-Herțegovina, care, potrivit lui, trebuie „dizolvat”. O modalitate de a apăra mai bine interesele sârbe și proiectul său improbabil de independență.

"Jandarmul" american a intervenit din nou în curtea europenilor. Luni, Washingtonul a trimis două avioane F16 pe cerul bosniac pentru a încerca să-l intimideze pe satrapul din Banja Luka. A eșuat, căci Dodik a ajuns să glumească despre asta. „Petrecerea” lui poate continua.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA